Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 04, 2025, 17:09:07 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 88
  Print  
Author Topic: Овчар засвирил, Стада заблели..  (Read 989823 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
Klintan66
Newbie
*

« Reply #900 on: December 22, 2010, 17:37:35 PM »

Здравейте на всички!

Казвам се Пламен.
Снощи започнах да чета тази тема...
Малко от началото ,малко от края, после от средата и после цялата.После препрадки, отклонения ...регистрирах се и днес пиша.
попаднах на нея като се ровех в интернет за чанове ...и онемях ...
снимките, които видях ме върнаха 25-30 години назад.

От отгава до сега не бях виждал еркичи.
Като малък всяка ваканция бах на село. Голямо Белово. Къщата ни беше на края на селото. Като тръгваха да излизат и след това да се прибират козите образуваха една безкрайна колона...сигурно са били повече от 1000...не мога да кажа точно. то беше звън, то беше кучета...красота.
Всяка сутрин съм пил козе мляко,току що издоено ...
Еркичите или пръчовете, аз така съм ги запомнил с огромните си рога буквално ме плашеха.
Гледката и спомена са неизтриваеми от съзнанието  ми. Къщите бяха по на 100 и кусур години ...Мъжете ходеха с ножове по 30-40 см .
Брадясали, корави мъже ... ръце като лопати.Като говорят..боботят.. Имаше и много коне,мулета ...лоша работа ако някое ти препречи пътя .Седиш и чакаш да се отмести. lol
Леля ми имаше голямо куче,може би като Вашите ...Зимата се пускахме по заснежените селски улички с найлони и шейни ...от горе до долу. Може би 500-600 метра. А кучето, естествено се казваше Мечо, ме теглеше нагоре със шейната .Не ме усещаше. Умно, послушно,невероятно.Черно с бяло на гърдите,като кръст.Вечер кучетата лаят,лаят...като излеше Мечо всички млъкваха.Тътен...
Уби го някакъв изрод ...рев,сълзи ...Голямо куче.

И така от преди 5-6 години започнах да събирам чанове и тюмбелеци, както и съдове от онова време. Голямо търсене ,дефицит и безбожни цени /очаквайте снимки /
Имам някаква идея но дали ще стане не се знае. Събирам покъщина за къща в родопите и сбогом  град, стрес и бизнес ... smile

На Данди постовете и коментарите ми направиха най-силно впечатление,разбира се прочетох и всички останали с интерес.
И така ми дойде идеята и желанието да видя това стадо тези животни, и разбира се да се запозная с това семейство.

Шапка им свалям за това, което правят. За куража да са там в трудното, студеното. Дето няма празник,няма делник.
Също и на всички други като тях. Ако някой не е помирисвал сая и не е стъпвал на село,в балкана ...хмм значи няма представа за бит,култура и т.н.

Данди,
къде е вашето село? В смисъл видях,че покрай поляните дето пасете стадото има път. Да дойда да му се насладя напролет.
А и на следващя събор съм там.

п.п. Мисълта ви е малко несвързана но скоро така не съм се вълнувал.
п.п.п И аз имам куче . Ще Ви го покажа. да видим коя е породата ...

« Last Edit: December 22, 2010, 17:42:04 PM by Klintan66 » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #901 on: December 22, 2010, 17:45:24 PM »

Знам я вилата-на село имаше такава с два рога цялата дървена,ама и аз не се сещам за името,ползваше се само за сено-да се пласти и товари.
И да,нищо не се губи-като изядат шумата по-дебелата част,ако е права,отива за колове за градината или за ограда,както казваш,по-тънките в печката,ако не им се намери друго приложение и така.Точно това ми харесва,че всичко се използва,нищо не се хвърля cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Klintan66
Newbie
*

« Reply #902 on: December 22, 2010, 17:45:56 PM »

Аааа ...май няма да се оправя със снимките.
А и форума ми е на английски ...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #903 on: December 22, 2010, 17:51:35 PM »

Добре дошъл Пачо(минаваме на "ти" веднага,ако си съгласен) cheers
За снимките иди в темата "Препоръки за форума","Поставяне на снимки"

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
Klintan66
Newbie
*

« Reply #904 on: December 22, 2010, 17:59:04 PM »

Здрасти! cheers

Няма проблем. Почти си уцелил ...като малък бях Панчо! naughty

Със снимките .. иска ми полола за регистрация ...ще опитам,че имам какво да Ви покажа.

Форума на английски ли е или аз съм още неориентиран?blush
« Last Edit: December 22, 2010, 17:59:37 PM by Klintan66 » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #905 on: December 22, 2010, 18:12:40 PM »

Мен си ми е на бг не знам защо при теб не е confused
Да ти кажа направо:регистрираш се в photoalbum.org,качваш там снимките,с дясно капче на хамстера отваряш меню,избираш propertis(ако така се пише lol) копираш URL адреса и го постваш тук като натискаш второто квадратче на долния ред отляво надясно и поставяш адреса между появилите се [img] и воала smile
И на мен в началото ми беше доста трудно и ми отне бая време докато се науча(по-точно докато не ми обясниха като на по-бавничък lol blush)та няма да се притесняваш smile то май всеки нов се затруднява,сложничко са го направили ама карай.
Чакам фотосите Wink
« Last Edit: December 22, 2010, 18:23:07 PM by DonKrasi » Logged

Ariman
Hero Member

« Reply #906 on: December 22, 2010, 18:14:22 PM »

Знам я вилата-на село имаше такава с два рога цялата дървена,ама и аз не се сещам за името,ползваше се само за сено-да се пласти и товари.
И да,нищо не се губи-като изядат шумата по-дебелата част,ако е права,отива за колове за градината или за ограда,както казваш,по-тънките в печката,ако не им се намери друго приложение и така.Точно това ми харесва,че всичко се използва,нищо не се хвърля cheers

Нямам това предвид Краси.Имаш два варианта единия е ако позволява времето ,караш при надръвняците,вадиш им от шумата и нахвърляш наоколо,другият е два кола - акациеви, забити в земята на една педя разстояние(примерно) някъде в откритата част на кошарата,като донесеш шумата  я натрупваш м/у двата кола и така я "опоскват" , че остават само клонклите(тънки,за колове не става),при смяната на шумата с нова,остатъците се трупат наоколо,получава се своеобразно заграждение,подобно на плет,виждал съм такива заграждения трупани с десетки години,огромно,масивно нещо.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #907 on: December 22, 2010, 18:18:38 PM »

Значи технологията за която са ми казвали е друга.Човека ги е слагал в яслите и явно и по-дебели е слагал,а при тебе е било различно,от тук и разминаването ни.

dandi
Hero Member

« Reply #908 on: December 28, 2010, 17:42:55 PM »

Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #909 on: December 28, 2010, 17:50:43 PM »

Губиш се Дънди.
Как изкарахте празника,как е стоката?

dandi
Hero Member

« Reply #910 on: December 28, 2010, 18:05:56 PM »

Тук съм си,работя на 2 места може да се каже-през деня ски,вечер при стоката.
Тя е добре(стоката),започнаха да капят агнета ,та и нощес ги наглеждаме,че първо се агнят звиските(нали не са ги дърпали да ги доят smile)...
Данди,
къде е вашето село? В смисъл видях,че покрай поляните дето пасете стадото има път. Да дойда да му се насладя напролет.
А и на следващя събор съм там.

Здравей Пламене,благодаря :cheers:Ей само заради вълнението дето ти си изпитал си заслужава това с което сме се захванали.Трудно лесно избрали сме си го и си го вършим с мерак.
Селото ни се намира високо в Родопите,не споменавам точно къде от лични съображения(не към такива като теб,ще пиша на лични)
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #911 on: December 28, 2010, 18:15:18 PM »

in_love

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #912 on: December 28, 2010, 18:16:34 PM »

smile Wink cheers

todor_govedarci
Hero Member

« Reply #913 on: December 28, 2010, 18:17:52 PM »

smile

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #914 on: December 28, 2010, 18:18:18 PM »

Хе хе хубавци cheers

Pages: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 88
  Print  

Jump to: