Здравейте на всички!
Казвам се Пламен.
Снощи започнах да чета тази тема...
Малко от началото ,малко от края, после от средата и после цялата.После препрадки, отклонения ...регистрирах се и днес пиша.
попаднах на нея като се ровех в интернет за чанове ...и онемях ...
снимките, които видях ме върнаха 25-30 години назад.
От отгава до сега не бях виждал еркичи.
Като малък всяка ваканция бах на село. Голямо Белово. Къщата ни беше на края на селото. Като тръгваха да излизат и след това да се прибират козите образуваха една безкрайна колона...сигурно са били повече от 1000...не мога да кажа точно. то беше звън, то беше кучета...красота.
Всяка сутрин съм пил козе мляко,току що издоено ...
Еркичите или пръчовете, аз така съм ги запомнил с огромните си рога буквално ме плашеха.
Гледката и спомена са неизтриваеми от съзнанието ми. Къщите бяха по на 100 и кусур години ...Мъжете ходеха с ножове по 30-40 см .
Брадясали, корави мъже ... ръце като лопати.Като говорят..боботят.. Имаше и много коне,мулета ...лоша работа ако някое ти препречи пътя .Седиш и чакаш да се отмести.

Леля ми имаше голямо куче,може би като Вашите ...Зимата се пускахме по заснежените селски улички с найлони и шейни ...от горе до долу. Може би 500-600 метра. А кучето, естествено се казваше Мечо, ме теглеше нагоре със шейната .Не ме усещаше. Умно, послушно,невероятно.Черно с бяло на гърдите,като кръст.Вечер кучетата лаят,лаят...като излеше Мечо всички млъкваха.Тътен...
Уби го някакъв изрод ...рев,сълзи ...Голямо куче.
И така от преди 5-6 години започнах да събирам чанове и тюмбелеци, както и съдове от онова време. Голямо търсене ,дефицит и безбожни цени /очаквайте снимки /
Имам някаква идея но дали ще стане не се знае. Събирам покъщина за къща в родопите и сбогом град, стрес и бизнес ...

На Данди постовете и коментарите ми направиха най-силно впечатление,разбира се прочетох и всички останали с интерес.
И така ми дойде идеята и желанието да видя това стадо тези животни, и разбира се да се запозная с това семейство.
Шапка им свалям за това, което правят. За куража да са там в трудното, студеното. Дето няма празник,няма делник.
Също и на всички други като тях. Ако някой не е помирисвал сая и не е стъпвал на село,в балкана ...хмм значи няма представа за бит,култура и т.н.
Данди,
къде е вашето село? В смисъл видях,че покрай поляните дето пасете стадото има път. Да дойда да му се насладя напролет.
А и на следващя събор съм там.
п.п. Мисълта ви е малко несвързана но скоро така не съм се вълнувал.
п.п.п И аз имам куче . Ще Ви го покажа. да видим коя е породата ...