Mad Max
|
 |
« Reply #120 on: July 17, 2013, 10:25:24 AM » |
|
Аз пък си мисля, че чисто и просто в природата рядко се среща поносимост към слабаците - изхвърлят ги като аутсайдери.. Другият вариант е стимулиране преждевременното узряване и стопиране на проява на дадена слабост - един вид корекция на поведението от глутницата вътре, пак в нея.
Ама знам ли.. Интересно ми е да прочета и други мнения.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #121 on: July 17, 2013, 11:19:15 AM » |
|
Относно клипа-Ами по този път този минаващия едва ли е първия,път е,минава се.Кучетата донякъде свикват с такова присъствие,но дават сигнал ,че нещо "чуждо" се движи наблизо.Ако са на място където по принцип няма движение нямаше само да лаят и дават сигнал.Друго,колкото и кучета да са в глутницата,ако няма "накървено"(куче което да е хапало преди),първия път не става лесно и веднага. Моториста до някъде го спаси мотора и каската според мен,виковете...от непознат са нож с две остриета.Зависи от кучетата,как им е викано ,за какво им е викано....
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #122 on: July 17, 2013, 11:25:28 AM » |
|
Мад,ако им гръмнеш с пиратка там където има диво и чобаните гърмят с цел сплашване на дивото и в помощ на кучетата ..бог да ти е на помощ.Стигат до там,че скачат да ловят гръмотевиците при лошо време.Петко е прав за сопата,ще хапят нея,щото повечето са и яли попарата. Ако нямате сопа,а и не сте сигурни ,че знаете какво точно да правите с нея, най добре клекнете долу на земята,това снишаване пред тях много помага и почти е сигурно че няма да ви нападнат.Един вид показвате покорство.Изпробвано е.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #123 on: July 17, 2013, 11:40:25 AM » |
|
Защо когато някое куче от глутницата се разквичи - другите му се нахвърлят? Интересен въпрос,но едва ли някой знае отговора  Нападат не само нови и тартори,всяко куче което е показало признак на слабост по един или друг начин.(Веднъж дръпнах на едно трънаци от козината ,изквича и...направих беля,сдавиха се яко). Друго веднъж прескачайки една ограда си закачи задния крак,ние се опитваме да го откачим то се опитва да хапе нас и да се брани,останалите кучета скачат да хапят него. Сега се замислих за някои неща,като например,че куче което изоставя стадото и често си взема "почивни дни" вероятно е проява на някакъв вид слабост,останалите кучета спират да го допускат в глутницата и най често бива отстранявано. Работни майки нерядко убиват някои от кутретата или ги отхвърлят(просто спират да ги кърмят).Вероятно още от съвсем крехка възраст са показали някаква слабост.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #124 on: July 17, 2013, 11:43:42 AM » |
|
Носила съм си пиратки заради мечки, евентуално.. Случвало ми се е да гръмна пиратка и кучетата да избягат.  Но сте много прави за сопата. Пък за приклякането - за пръв път научавам. 
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #125 on: July 17, 2013, 11:48:57 AM » |
|
Това лято нападенията от мечка на нашата кошара са да не кажа всяка нощ,то поне 5 нощи в седмицата.И то по няколко пъти през ноща.Кучетата се справят отлично за сега ,НО..кучетата озверяха и нещо мръдне ли край стадото нападат.Научени са като им викнеш или свирнеш да спират,но от безсънните нощи и неспирните нападения на мечки в района нещата се промениха.Налага се да връзваме повечето за през деня,защото нападат гъбарите.Добре че скоро не се е появявал вълк,а мечките нападат нощем. 
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #126 on: July 17, 2013, 11:51:35 AM » |
|
Мад,както е писал говедар,в раойна където е той пък бягат от пиратки и гръмотевици. Тук пък е точно обратното.
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #127 on: July 17, 2013, 20:23:01 PM » |
|
Петко , ако чуждо куче удави мое куче това си е кучешка работа , като не е можло да се дави да е бягало . Ама ако набарат теле на една седмица ,ще станели стока от него? Затова куче дето ми се спусне по стоката ,предупреждавам сайбията . Не вземе ли мерки ще си търси друго куче. Макси ,понякога е достатъчно да се наведеш към земята ,все едно взимаш камък и бягат . при нас са още по наплашени от Старопланинските , всеки гърми по тях на общо основание . От 6 кучета само в едно няма съчми , защото е дворно и никога не е пускано от синджира . Преди ТКЗС тук не се е позволявало на кучетата от различни стада да се давят помежду им . Тук лятото е сушаво и заради водата летните егреци са били много на гъсто . Една нощ от единия егрек кучетата подгонват вълк или вълци . Кучетата от отсрещния се спускат , засичат ги и почват да се давят взаимно , през това време вълка отива на втория егрек и убива над 30 овце . След този случай по всякакъв начин им е пречено да се давят помежду им и да се намразват .
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #128 on: July 18, 2013, 05:53:59 AM » |
|
Едва ли би имало овчар, който да си тачи кучетата и колегите, и едновременно с това да му се ще да знае борека на неговата сая ли е. Тъпо и нелогично е, нали? Кой стокар ще рискува живота на стадото си, заради подобни "мерила" когато е там, със стоката? Проблемите идват от липсата на контрол.. Налага се вече един човек всичко да движи сам, хем да е със стоката, хем да изкарва пари евентуално за едното си дете, което примерно учи в града, хем да помага на някой друг член от семейството си.. Неспособността да се разкъсаш и да си навсякъде в едно и също време - пропива.. Гадното чувство на безсилие, на неспособност да носиш дините - щото с една-едничка под мишницата няма как да оцелее днес семейството ти.. Познавам доста хора, на които им се налага да оставят сами овцете с кучетата си /някой път за малко, някой път за цял ден../, няма кой да ги смени.. Пък и днешните бракониери не са ония културни ловци, които им треперят душите - диво да има и им е благо да се грижат, да го поддържат.. И аз постоянно се разправям с тях и съм обект на непрестанни заплахи, че еди кое си куче от моите тази вечер няма да се прибере с мен, че ще осмърди някое дере, че това, че онова - дори без да са им давили кучетата, без да са ги наближавали - само защото са пуснати и някой си с пушка го е страх да не му се спуснат.. Никаква култура няма в гората вече, камо ле уважение. Не 21 век, а тъмни и освирепяли векове се ширят, изпълнени с прости и комплексирани некадърници, които за жалост никак не се вписват в картинката, а все са във фокуса й. Лошото е, че те ни влияят. Променят ни. Щото няма закони, на които да се опрем - к'во да правим - да се жалим пред "закона" ли? Да обясняваме кое как трябва да е? Абсурд.  Ще се мразим и дебнем по трънките с цената на животите си. 
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #129 on: August 07, 2013, 08:11:03 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Велислав
Newbie

|
 |
« Reply #130 on: September 08, 2013, 10:45:07 AM » |
|
По света животновъдите са подсигурени още от самото начало на отглеждането на животни.Тяхното правителство и въобщем цялата политика надъхва фермера да продължава да гледа животни с различни кампаний,програми и помощи!Държавата уважава фермера,неговото производство и добитък като му предлага добра цена за продуктите му!Докато в България е напълно обратното!
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #131 on: September 08, 2013, 19:02:37 PM » |
|
Точно така е за съжаление,но ние май сме някакви мазохисти, неспират да ни тъпчат по взевъзможни начини но ние не се отказваме.Но докога ли може да продължава така, всеки май е на предела на силиците си! 
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #132 on: September 11, 2013, 10:47:05 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Велислав
Newbie

|
 |
« Reply #133 on: September 11, 2013, 14:35:26 PM » |
|
Абе,който си е мераклия да гледа животни ще гледа,но става наистина трудно,изисквания,глупости и т.н. Сега ми е чудно защо гонят фермерите от селото?!
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #134 on: September 12, 2013, 10:26:55 AM » |
|
ЕЕЕ сега пък . Ще ги гледаме , гледаме и като опре ножа в кокала , ще ги махнем . Щото мазохизъм е едно , самоубийството съвсем друго.
|
|
|
|
|
|
|
|