Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 04, 2025, 22:02:42 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13
  Print  
Author Topic: Овчар без НОЖ не ходи..  (Read 189283 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #90 on: November 21, 2012, 19:52:11 PM »

Тъй ли? Какъв?
незнам ,само знам ,че има  lol,шината е материал (няква си стомана ) но ако просто я изрежеш с флекса и заточиш нестава ,има едно момче де грам не е ковач ама е мераклия да си прави такива работи ,един път един го бъзикал за ножа му (правен ) ,че бил грозен,поискал неговия да види ,купен (фабричен или ръчна изработка незнам)ловен нож ,като го тряснал с неговия му го счупил lol,от тогава не се бъзикат с него
 духалото е като турбото на колата вкарва въздух(а с него и кислород нужен за горенето) ,ако имаш и хубаво гориво можеш да вдигнеш високи температури де не стават като си мушнеш ножа в барбекюто,а цвета  не нищо повече от тепература на метала ,сега има лазерни термометри много по точни са

пп абе незнам кво прави онзи ама накрая не топка целия нож а само режещата част ако ножа се нагрее до еди каква си температура се отвръща предполагам тоест не е толкоз твърд и съответно крехък ,ама режещата част понеже я потапя е твърда  така има твърда режеща част и не толкова крехка в останалата част на ножа ,после за да не разкали го точи с камъни за да не вдига голяма температура

пп 2 преди време един манго ми "пробута " една малка прадвичка ,незнам как го направи ама съсяка винкел с нея без да и има нещо осбенно  даде ми я за два лева беше ми шансов инструмент и пак так си отиде при манго с колата за скрап
« Last Edit: November 21, 2012, 19:54:25 PM by петко » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #91 on: November 21, 2012, 20:13:58 PM »

Като стане крехък и лесно се чупи. Чувала съм че се получава като се нагрее повече от необходимото. Било много тънък момент.
И друга игра има. Огънят от какво ще е.. Един старец преди време разправяше, че едновремешните въглени не били като сегашните. Сегашните миришат на сяра, а сярата например, не се отразява добре на стоманата. За това дървото и производните му си остават най-чистият огън за метала. И там има чалъми..
Бая тънкости са, ама веднъж хванеш ли му цаката - ще караш нататък, само къде не може да се обясни с думи на останалите. Питала съм ножари - кое как правят - не си ли там да гледаш и да пречиш, няма как да ти се изясни.. 

пс. Мойта брадвичка е руска. Няма сап, няма нищо - цяло желязо. Над 20-годишна е и реже много хубаво. Дръжката е гумена.. Ще я снимам някой път.
« Last Edit: November 21, 2012, 20:17:11 PM by Mad Max » Logged

петко
Hero Member

« Reply #92 on: November 21, 2012, 20:58:35 PM »

то и огледалата не са същите ,ако не вярва нека се погледне дали показват същото lol

нека опита с донбаски въглища и на вместо духало да пусне прахосмукачка (ама от тея старите де духат отзад) ще му стопи клещите
Mad Max
Hero Member

« Reply #93 on: November 22, 2012, 17:59:15 PM »

Той точно и така си праввеше, ама сега има специална торбина за неговия си оджак.  Wink Иначе е закалявал и разкалявал и с ацетиленова горелка, ама си е мераклия на другия тертип. Пък закаляването го прави и в масло и във вода.  smile

dandi
Hero Member

« Reply #94 on: November 27, 2012, 20:22:28 PM »

smile

Mad Max
Hero Member

« Reply #95 on: November 29, 2012, 21:50:05 PM »

Хубави са, особено последният, макар и най-изчистен. Инак не знам кой върши най-точна работа.  smile

петко
Hero Member

« Reply #96 on: November 29, 2012, 21:55:08 PM »

средния за дране ,и на мен последния наи ми хваща око
Mad Max
Hero Member

« Reply #97 on: November 29, 2012, 21:58:28 PM »

Аз пък си мисля, че първия е за дране.. Може и двата да са. Дънди ще каже.

петко
Hero Member

« Reply #98 on: November 29, 2012, 22:06:21 PM »

недеи да мислиш а гледаи  lol,нали си драла прасе ,даже назад мисля и ти пускаше такива ножове инак можеш да го одереш с всякакъв ,а може и да го опърлиш lol.то ся закво ли няма ножове едно врреме в кухнята имах два сега се купуват комплект по десет за спанак един за марули за риба за месо за обезкостяване за мек хляб за жици lol
петко
Hero Member

« Reply #99 on: November 29, 2012, 22:07:58 PM »

също за дране според мен инак може и да си дялкаш ако искаш
dandi
Hero Member

« Reply #100 on: November 29, 2012, 22:19:53 PM »

Първия наж дето съм пуснала е най работливия.Няма назад .Ако знаеш как да го държиш в ръцете си де.А последния....тоя ни билгия,ни пила(даже от щилка) не го "накуся".Острене няма.Като да го купуваме ни го пробваха в ковата(в задницата) на една брадва. :no:Ако го удариш странично най вероятно ще се счупи,не знам как е закален.
А за дрането ще го снимам утре,острието му е обло и така трябва според мен де,да не "порязва".
петко
Hero Member

« Reply #101 on: November 29, 2012, 22:23:27 PM »

чак пък обло няма смисъл къс нож и да не заострен а с широка част отпреде как му викат незнам
dandi
Hero Member

« Reply #102 on: November 29, 2012, 22:32:55 PM »

Ами неща дето не са ми ясни не обичам да коментирам Петко,скоро го подариха на мъжа ми -немски за дране и да ти кажа доста обло острие има.Утре ще го снимам живот и здраве и ще го видиш.Още не е пробван как работи де.
Облото отпред е доста остро,сигурно е лесно с него,ама тук като са си свикнали-пръчката в задния крак,надуване и с юмрука да дерат не знам.
петко
Hero Member

« Reply #103 on: November 29, 2012, 22:37:10 PM »

ама а кое свине  lol я крава не става с юмрука
Mad Max
Hero Member

« Reply #104 on: November 29, 2012, 22:40:22 PM »

също за дране според мен инак може и да си дялкаш ако искаш

Да, тоя е за дране. Малък е, снимката го прави голям.

нали си драла прасе
lol lol lol
чак пък драла.. окепазила по-става

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13
  Print  

Jump to: