Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 02, 2025, 10:29:20 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: Умишлено ли се толерират дребните кучета в МАКК  (Read 124775 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #45 on: May 14, 2014, 12:11:23 PM »

Овчарските кучета трябва да са едри, колкото кочовете и вълците.
Ама колкото кои кочове? Защото ако се ползват за мярка балкансите кочове дето са до коляното на човек и са по 40-50 кг. пак иди-дойди, то и сега има колкото тях, че и по-големи кучета. Но ако ще се мери по полските кочове, дето се срещат из равнините при нас, които са по метър, че и повече високи и са по 100-120 кг., а някои и по 150 кг - лелее, то БАЯ куче ще трябва да е това naughty
Ама кой знае де, то преди и по 100 кг. кучета не е имало, а сега има и то не едно и две, та може след време чрез "правилна селекция" от "правилните" хора да се пръкнат и по над 100 кг. кучета.....само не знам какви "набухватели" ще ползват, за сегашните ясно: Санбернари, Нюфове, Кавказци, Азиатци, Мастифи и още Бог знае какво, ама за тея, дето трябва да са колкото кочовете, прасета ли ще ползват, говеда ли от породите за месо.....не ми е съвсем ясно excl
Ще го измислят, нАУката върви стремглаво напред smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vano
Guest
« Reply #46 on: May 14, 2014, 12:16:17 PM »

Разбира се че става дума за полските кочове, те тея по балкана, кочове, като кочове ли са, какви кочове имаше едно време ей.... Wink

А какви кучета имаше - лежат си под каруцата, ама като се ядосат, стават и с гръба си я обръщат, какво знаете вие Smiley
« Last Edit: May 14, 2014, 12:17:31 PM by vano » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #47 on: May 14, 2014, 12:21:01 PM »

Не мога да разбера защо "дребно" и "немощно" вървят ръка за ръка !?! Нима второто автоматично следва първото? Напротив! Дребните животни (не само кучета) в повечето случаи са по-пъргави, по-жизнени и по-издръжливи. "Немощно" ми звучи някак болно, недохранено или пък много старо. Като не използваме двете прилагателни неразделно, някои въпроси тутакси си получават отговорите.
Искам да ви предложа нещо, даже апелирам: Нека в МАКК, когато говорим за дадено куче, дали при оценка в ринга или др. да използваме някаква друга мерна единица, например "джаул" или "ват", или да измислим някоя наша си като "харк" от характер, "прок" от проклетия, "зл" от злоба, за да стане ясно един път завинаги, че нас САНТИМЕТРИ И
КИЛОГРАМИ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ!!!
Може просто: еди колко си единици по скалата на МАКК.
« Last Edit: May 14, 2014, 12:30:08 PM by Пеньо » Logged
rex
Hero Member

« Reply #48 on: May 14, 2014, 12:24:10 PM »

vano, ами ако трябва да се борят с мечки? Тогава колко трябва да са едри кучетата, респ. кочовете? Интересен казус, много интересен ...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #49 on: May 14, 2014, 12:28:46 PM »

участието на  екстериорни изложби и класирането там , едвали е от значение за самия развъден процес на дадената организация и за политиката и . Всичко останало си е предпочитание на собственика към къде и към какво да се насочи . И може би Вано подчерта кое е най важното в случая с този си пост и лично за мен то е в общи линии обобщението на тази "дискусия"  -

--- Всичко опира до някакви елементарни морални норми - не може да си взел куче от една организация, да си го развъждаш, да се фукаш с него, и в същия момент да плюеш по хората, които са го произвели - въпрос на възпитание.

Същото е и да отидеш на мероприятие на дадена организация и после да плюеш по регламента и т.н. ---

Всяка една организация у нас си има своя политика която да следва и важни точки по които да се ръководи ,едвали странични хора могат да оспорват нещо в което са само наблюдатели и нямат отношение , затова цялата тази дискусия която се е водила е малко или много излишна по много отношения .

Също не мога да се съглася с твърдението на Божко че оценките на изложбите нямат отношение към развъдния процес! Това абсолютно противоречи на развъдната стратегия тъй като именно на изложби се преценя екстериора и се поставя оценка която би била решаваща при ползване в разплод. Още повече че на изложби на съответната организация може да се види резултата от развъдната политика на дадена организация. Така че нещата са взаимо свързани.

Лично за себе си виждам изложбите повече като предтекст на всеки да намери време да избяга от ежедневието си за да се види с хора и колеги които споделят една кауза и освен да се видят и поприказват да си направят малък празник така да се каже в който да участват и питомците им, които знаем не винаги когато се представят са в кондиция или угледен вид и от там не винаги биха получили подходяща оценка или добро класиране, та от там и първият ми коментар, че класирането на една изложба не е от съществена важност, а за останалото си има комисия по развъждане чийто дума да се следи и взима под внимание, а не класирането в дадена изложба Smiley
vano
Guest
« Reply #50 on: May 14, 2014, 12:41:00 PM »

vano, ами ако трябва да се борят с мечки? Тогава колко трябва да са едри кучетата, респ. кочовете? Интересен казус, много интересен ...

Аз съм чувал, че колкото и да е голямо кучето, обикновено един удар от мечката е достатъчен да го бастиса, но явно понеже съм почитател на дребните миндили, затова така ми изнася. Големите кучета сигурно могат да се противопоставят на мечка без грижа, даже гледам в богатите организации вероятно си имат бюджет за специално обучение на кучетата си Smiley

vano
Guest
« Reply #51 on: May 14, 2014, 12:49:49 PM »

Относно изложбите - те са инструмент на развъдния процес и оценката, дадена от съдията трябва да има достатъчна тежест, за допускането/недопускането на дадено куче в разплод. Не случайно в почти всички породни клубове се изисква кучетата да получат няколко оценки от няколко различни съдии, от които се преценя развъдната годност на съответното куче. Така, че в една изложба, от развъдна гледна точка е важна оценката, класирането е повече атракция и малко или много субективното предпочитание на определен съдия.

Напоследък в много организации забелязвам занижаване на критериите при оценяване на кучето на екстериорните изложби, за сметка на някакъв вид шоу. Даже, доколкото знам в БКК изложбите са само шоу, развъдната годност я определят на селекционни прегледи. Не знам кой подход е по-добър и по ценен за съответната порода.
« Last Edit: May 14, 2014, 12:50:46 PM by vano » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #52 on: May 14, 2014, 12:54:04 PM »

Добре, че човека държи кучето, иначе горката мечка! Някой спешно да ми каже, че това е фотошоп, защото ще си прережа вените!!! biggrin
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #53 on: May 14, 2014, 12:57:37 PM »

То това са уредени битки с мечки, както показва и снимката, само че в полуградска среда в която се срещат такъв тип хищници.
vano
Guest
« Reply #54 on: May 14, 2014, 13:01:51 PM »

Добре, че човека държи кучето, иначе горката мечка! Някой спешно да ми каже, че това е фотошоп, защото ще си прережа вените!!! biggrin

Ич биля не е фотошоп, виж как ги е натъркаляла и добре че е кучето да ги спаси

« Last Edit: May 14, 2014, 13:02:06 PM by vano » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #55 on: May 14, 2014, 13:08:07 PM »

На тоя юнак с големите мустаци му е много весело, ама ако му надянат костюма на него...
Сигурен съм, че в повечето случаи кучето ПЪРВО надушва хищника, после го вижда, още повече това се случва нощем. Тази "мечка" на какво ли мирише? Съвсем сериозно, дали кучето възприема този клоун за мечка, при положение, че мирише на маратонки?
« Last Edit: May 14, 2014, 13:16:48 PM by Пеньо » Logged
vano
Guest
« Reply #56 on: May 14, 2014, 13:15:00 PM »

На тоя юнак с големите мустаци му е много весело, ама ако му надянат костюма на него...
Сигурен съм, че в повечето случаи кучето ПЪРВО надушва хищника, после го вижда. Тази "мечка" на какво ли мирише? Съвсем сериозно, дали кучето възприема този клоун за мечка, при положение, че мирише на маратонки?

Няма как да го прима за мечка, именно затова се смяхме доста като се появиха тези снимики. Това е поредната атракция за публиката, с което се потвърждават думите ми, че в някои организации изложбите са само шоу и забава Smiley

Навремето е имало, доколкото знам тест за реакция на кучето при вида на истинска мечка. Не знам дали кучетата са се опитвали да я захапват за ръкава, защото тази е и с ръкав Smiley

Но се отплеснахме от темата, за дребните кучета, които се толерирали в МАКК.
Пеньо
Hero Member

« Reply #57 on: May 14, 2014, 13:35:55 PM »

Може да е шоу за хората, но за мен е подигравка с животното.
Да не се отклоняваме от темата и да продължим с мечката (истинската). Съгласен съм с Вано, че няма куче, което да се пребори с нея, още повече само. Затова при стадата се гледат по няколко кучета, чиято цел е да не допускат хищника до стоката. Това се предполага, че е дълга и изморителна операция (едва ли меца, побягва след първото излайване), за която освен кураж, се изискват пъргавина, много движения с рязка смяна на посоката, много въздух и пак кураж. Как ви се вписва в картинката 100 кг. куче?
Народът е казал: Кон бегач, куче пазач и мъж е..ч, мръвка не хващат. Да се доверим на народа!
vano
Guest
« Reply #58 on: May 14, 2014, 13:41:54 PM »

Така е, аз също така смятам, че едно работно животно трябва да е много подвижно, с голяма издръжливост и с много кураж. Освен това тези кучета са гледани основно в планините, така че е нормално да са били по-сухи и по-дребни. Опитах се да им го кажа, ама кой ли слуша - едно си баба знае, едно си бае - голямо колкото вълк и коч. Само не разбрах защо трябва да е голямо колкото коча???
Bistra
Newbie
*

« Reply #59 on: May 14, 2014, 13:46:34 PM »

Само не разбрах защо трябва да е голямо колкото коча???

Не, не... Ако продължите дискусията във Facebook сигурно ще кажат, че трябва да е голямо всъщност колкото мечката?
« Last Edit: May 14, 2014, 13:51:11 PM by Bistra » Logged
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Print  

Jump to: