Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 07, 2025, 19:44:22 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 519753 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #510 on: October 05, 2014, 20:34:46 PM »

Е, то е ясно, че си имал нещо предвид за да я пуснеш по-рано. Затова и попитах smile
Овчарите може и да не са ги затваряли ама май не са и следели кой пес ще скача и дали ще е само един, няколко или всичките. И аз по принцип съм за спазването на някои традиционни овчарски практики, но не на всичките.

П.П. Чувал съм, че ранното заплождане може да навреди на кучката, не е задължително, разбира се, но е възможно. Знаеш, че харесвам  тази кучица и затова се поинтересувах. Нито те коря, нито нищо, просто питам smile

Зная ,че не ме кориш  smile . Овчарите  може и да са следили тук таме кое мъжко куче да си оставят ,та от там то да плоди кучките ,но дали са  чакали кучките  до втората -третата ,че и до четвъртата година ,докато се развият както трябва , че да ги пуснат да се заплодят  не зная , все пак природата си казва думата в много случаи и по скоро случаини неща се срещат по рядко ,а щом физиологично има възможност ,то това също не е за пренебрегване , мога да ти покажа кучка която е заплодена пак на първо разгонване ,но на доста по млада възраст - на 7 месеца и за момента хваща доста погледи , по същия начин мога да показвам и мъжки кучета клещили и заплождали кучки в диапазон 7-10м. и пак не са останали по назад като развитие , а дори и като се замисля има едно което знам където е заклещило и на 6м. възраст ,така че тази тема е доста спорна ,аз от своя страна не съм привърженик в много от случаите на "законите" на модерната кинология и предпочитам за многото въпроси които имам в дадени случаи сам да си набавям отговорите въз основа на това което сам съм установил , но както и да е в моя случаи причините са съвсем от друго естество и не мисля да занимавам аудиторията с тях .

Простете, че се намесвам, чисто физиологично кучката може да изчака със заплождането и да по налее пропорции, главица и т.н. Не му е тук мястото и смятах да не се обаждам, но това не е добре. Живи и здрави!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #511 on: October 06, 2014, 09:50:08 AM »

То физиологично могат да се чакат и до 9-тата година на пример тогава и главите са им завършени и телата и краката ,пък и са по улегнали вече ,та няма да се мятат и няма кутретата да смачкат  biggrin , а по горните примери за някои кучета които знам че са давали поколение или са заплождали в съвсем млада възраст ги давам като пример ,а не да съм чакал някой да ми казва ,че уж не било правилно ,също така давам и пример с близкото -далечно минало в което кучето е било инструмент на самите хора ,а не прищявка и тогава хората пет пари не са давали кога една кучка ще се заплоди ,а тогава като че ли кучките дали са били повредени не зная , колкото до мъжкото куче ,според мен и при него е била същата работа с тази разлика ,че то ще заклещи тогава и само тогава когато може да се пребори за това от където възраста е била относително понятие. Има ли някъде дадено и показано на 100% дали ако се направи заплождане в ранна възраст или не непременно ще има повреди или проблеми с развитието ,както и заклещване с младо мъжко куче  confused . Някъде в друга тема имаше подобни разисквания за и кога да се запложда ....и като че ли само един човек беше дал точно определение за това и то основно на негови наблюдения .Smiley
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #512 on: October 06, 2014, 14:39:59 PM »

Както вече казах, смятах да не се обаждам, но не одобрявам ранното заплождане на разгонени кучни. Не е това темата и не е тоя примера със старите овчари, защото кучетата са били с овцете по полета и планините, били са селектирани от овчарите, които са ги хранели и гледали, а не както се отглеждат днес много от кучетата. Отново от полова активност до полова зрялост има разлика. Но до това заключение се достига след определени научни наблюдения. Дори в конкретният случай се наблюдава слабост. Защото как в периода, в който кучката се изгражда трябва и да храни една сурия кутрета?! Това се противи на всяка логика и генетика.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #513 on: October 06, 2014, 14:58:46 PM »

confused е да де но нали сите се бият в гърдите, че гледат точно от старите кучета, къде е проблема тогава . И едно куче оставено и гледано в глутница дали би се опазило от подобно ранно заплождане . Има разлика от двете понятия, но замислял ли си се защо се проявява природно това явление, а не се проявява да кажем след втората година.  И още нещо, дали кучка пусната на третата година за сефте да роди после няма да има период на доизграждане ,всяка кучка независимо дали на първо или на трето разгонване се заплоди то след това ще се промени в даден аспект .
Ariman
Hero Member

« Reply #514 on: October 06, 2014, 17:01:29 PM »

Bojko Dobrevski sbg, всички вълчици в една глутница биват ли покрити при всяко индивидуално разгонване?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #515 on: October 06, 2014, 17:24:35 PM »

Отнасяме се от темата, но всяка мома след първото идване ли се запложда? Опитвам се да кажа, че има разлика между полова активност и полова зрялост. И ние следва да се съобразяваме до някаква степен с нея, не мислите ли?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #516 on: October 06, 2014, 17:43:41 PM »

Към Ariman - хубавото в природата е че всичко не е на 100% точно и еднакво отнасящо се за всяка една единица  ,при вълците баща и дъщеря почти никога или много трудно биха имали поколение ,но има примери и за това ,има случаи когато младата вълчица бяга от глутницата и със не кръвен екземпляр дават начало на нова глутница и този процес се повтаря, но при кучетата по често се наблюдава кръвосмешения .
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #517 on: October 06, 2014, 17:49:37 PM »

Трайко към последния ти пост - с какво биха се променили нещата, при нашите кучета, при късно заплождане и при ранно, какво би било различното за какви повреди говорите с Краси споделете, нека и Краси да се включи, споделете ваши наблюдения за да си вземем поука или поущрение  smile
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #518 on: October 06, 2014, 18:02:10 PM »

Аз каквото имах да казвам -казах. Според мен може още да се развива, преди да започне да пренасочва жизнени сили и хранителни вещества към приплодите. Ето споделям.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #519 on: October 06, 2014, 19:21:01 PM »

Краси не може да сподели опит, защото в момента отглежда първите си каракачански кучета, това мисля е всеизвестен факт. Отделно, че мнението ми е въз основа на това, което съм чел по форуми, книги и т.н., не е от опит и всяко друго базирано на практика ще тежи повече от моето. Аз бих заплодил кучка по-рано само при извънредни случаи.
Кучето си е твое и ти си решаваш, това е.

П.П. Между другото разбрах каква е причината да заплодиш кучката по-рано. Изненадах се, защото мислех, че Мечо е твой, но когато видях, че си го върнал на Данчо и ми стана ясно. Хващането на кръв от определено куче, ценно за теб, е основателна причина, затова и спрях да споря по въпроса.
« Last Edit: October 06, 2014, 19:25:21 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #520 on: October 06, 2014, 19:42:46 PM »

Краси  доста време наблюдавам и това как някой кучки се заплождат на първото си разгонване ,а техни сестри се заплождат на второ ,трето или въобще не се заплождат и като че ли няма кой знае колко различия по между им като развитие ,дори бих казал че три от ранно заплодените са и по добри визуално , мога да дам 5 примера на кучки които съм наблюдавал заплодени на първото и съответно техни сестри при които е изчакано със заплождането . Мога да дам и толкова примери за мъжки кучета покривали кучки преди и по време на 10 месечната си възраст и сравнени с техни братя пак няма кой знае какви различия . Това съм наблюдавал аз самият и затова и предпочитам да вярвам на очите си ,а не на това какво съм чувал или прочел  ,а при други хора може да е ставало съвсем друго и затова и казах ,че нещата са относителни . Някой от примерите които имам и ти си ги виждал Краси ,но не го знаеш . 
Ariman
Hero Member

« Reply #521 on: October 06, 2014, 20:34:12 PM »

Към Ariman - хубавото в природата е че всичко не е на 100% точно и еднакво отнасящо се за всяка една единица  ,при вълците баща и дъщеря почти никога или много трудно биха имали поколение ,но има примери и за това ,има случаи когато младата вълчица бяга от глутницата и със не кръвен екземпляр дават начало на нова глутница и този процес се повтаря, но при кучетата по често се наблюдава кръвосмешения .

Не, отговорът всъщност се съдържа в една дума - йерархия - алфа двойка, единствената чифтосваща се, поради именно тази причина. Освен мъжките(кучета/вълци), виждал ли си как женските разпределят позициите си, и често колко по - настървени са? Групата работни кучета е на практика глутница с йерархия, да продължавам ли или разбра, че овчарската ти теза за безхаберието на случващото се с кучетата им не издържа, ако дори предположим, че всичко зависи само от псетата помежду им ?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #522 on: October 06, 2014, 21:46:02 PM »

Не, отговорът всъщност се съдържа в една дума - йерархия - алфа двойка, единствената чифтосваща се, поради именно тази причина. Освен мъжките(кучета/вълци), виждал ли си как женските разпределят позициите си, и често колко по - настървени са? Групата работни кучета е на практика глутница с йерархия, да продължавам ли или разбра, че овчарската ти теза за безхаберието на случващото се с кучетата им не издържа, ако дори предположим, че всичко зависи само от псетата помежду им ?

А аз ще дам и едно малко сравнение за нещо което явно Tи не си наблюдавал Ariman ,защото иначе нямаше да говориш така -  а именно че взаимоотношенията между майка и нейните дъщери е малко по особенно и тогава възрастната алфа кучка не закача дъщерите си когато са разгонени ,но трябва да си го виждал а не само да си слушал по въпроса  Wink a отговора който дадох по рано беше само за да ти вметна че имам понятие дори и бегло за това за което ме питаш .
Buikov
Newbie
*

« Reply #523 on: October 06, 2014, 22:46:25 PM »

А когато кучетата живеят в глутница правилата за размножаване са като при вълците, а именно да имат потомство само алфа женската и алфа мъжкаря или алфа мъжкия покрива и останалите кучки? confused
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #524 on: October 07, 2014, 06:27:34 AM »

Нека Ariman каже той е в час с тези неща.... ако беше така както казва Ariman, то доста овчари нямаше също да се оплакват от факта че в периодите ,мъжките кучета им ги няма с дни, че ходят по разгонени кучки, ама явно ходят заедно с алфа кучките си че да ги спират да заплождат и чуждите кучки.
Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 61
  Print  

Jump to: