Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. June 21, 2025, 21:41:02 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Print  
Author Topic: ПАС ПРАТИЛАЦ СРПСКИХ ВИТЕЗОВА - СИЛВАН  (Read 147210 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #45 on: January 05, 2015, 18:27:46 PM »

Ето ти един пример за "проблем", който беше изложен тук преди няколко години - нетипични кучета, получени в развъдник, член на МАКК:
http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,103.90.html
И какво стана - нещата се обясниха логично. Но ако това беше останало за "вътрешна консумация", щеше да се разнася и до сега.
Имай повече доверие в системата за самоконтрол на МАКК, защото тя работи по-добре от колкото си представяш. И заради което продължавам да твърдя, че това е най-удачната формула за управление на подобна структура. Прочети темата, която сложих тук като линк. Надявам се ще си отговориш на много въпроси.
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
valiadi
Jr. Member
**

« Reply #46 on: January 06, 2015, 07:59:28 AM »

Ще си позволя още веднъж да повторя твърдението си за трудно достъпната информация. За да не съм голословна, защото пак ще се каже, че тук има доста инфо (което само по себе си е вярно) - въпросът е как да се стигне до този форум, съм направила принтскрин на начина по който излиза инфото в търсачката, когато напишеш "каракачанка".

Така постъпих аз преди 2 години. Това излезе тогава, това излиза и сега. Извадих късмет, единствено защото любимеца на повечето форумци д-р Ценко Балабанов беше на море и след дълго упорство и ровене открих страницата на Топо и на Български горан в нета. Вярвам, че много хора така попадат на БОК. Освен това много от тях, както и аз тогава, не знаят, че това са две различни породи. Така че, да информация от ваша гледна точка има, въпроса е как хората да достигнат до нея.

rex
Hero Member

« Reply #47 on: January 06, 2015, 08:29:27 AM »

Нямам време в момента да качвам принтскрийнове. Ако напишете в търсачката "каракачанско куче", на първо място ще Ви излезе този форум. Все пак порода "каракачанка" няма.
Всеки, който се поинтересува по-подробно, избирайки подходящата за себе си порода, неминуемо ще попадне тук, при желание. Теми за каракачанското куче има във всички големи кучешки форуми. Редом до темите за БОК, с всичките му там сравнения между двете породи. Така, че информация има достатъчно, стига наистина на човека да му се чете и да вниква в прочетеното.

Поздрави,

vano
Guest
« Reply #48 on: January 06, 2015, 08:46:21 AM »

Прав е Rex, информация има много, но дезинформацията я заглушава от всякъде. Никак не е лесно на един незапознат човек да си избистри нещата. Да не говорим, че за  да прецени дали една порода става или не става за него, ще му служи или не, то първо той трябва да знае че такава порода съществува и още повече да знае че тази порода не е онази, за която всички твърдят че е тази Smiley и че разликата била само в името или в хората, които се занимават с тези кучета. Мисля си че там може да се насочат усилията  - в лесния достъп до тази информацията която акцентира на това какво е КК и с какво се отличава от БОК. И си мисля че материали в тази насока е добре да се публикуват из различни онлайн издания. Така търсачките ще ги инициализират и много по лесно ще ги намери човек който напише не само каракачанка или каракачанско куче, а куче за охрана на стада,  работно куче, куче пазач и т.н.

п.п. Останах леко учуден, че няма страница на каракачанското куче в уикипедия на български, колкото и да е отричана тази свободна енциклопедия, то тя прави едно много полезно нещо - инициализира се перфектно по търсачките в интернет.
valiadi
Jr. Member
**

« Reply #49 on: January 06, 2015, 08:47:57 AM »

Зашеметена съм, направо не знам какво да си мисля! Всъщност отговорът Ви само илюстрира казаното преди от мен, че когато някой твърдо е решил да каже на черното бяло - няма довод, който да го убеди!
За четенето, не го приемам лично защото Вие не ме познавате, но когато аз реша да разбера нещо, вярвайте ми количеството и вида на инфото което изчитам ще Ви изненада  biggrin

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #50 on: January 06, 2015, 08:50:50 AM »

Тази тема наистина има нужда от подобрение именно в посока информираност на хората. Че породата не се нарича каракачанка, че е различна от БОК, че единствените истински кучета вървят по определени линии и гаранция за чистопородното развъждане има само в МАКК и т.н. и т.н.

Относно проблеми в развъдниците, благодаря за труда ти, наистина всеки развъдник показва какво стой в главата на собственика или чорбаджията. Резултата е ясен и по това спор няма. Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи. Друго е това, за което се мърмори.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #51 on: January 06, 2015, 08:53:00 AM »

Аз също съм изненадан, че в уикипедия няма нищо за Каракачанското куче.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #52 on: January 06, 2015, 09:01:59 AM »

Кое ви зашемети бе, госпожа - това, че като напишете "каквото и да е куче" в гугъла, не ви излиза каракачанско куче ли? И на кое черно се каза бяло - че в дог.бг, сайта на vano и където се сетите още има ОТДЕЛНИ теми за каракачанското куче и БОК ли?
Ние българите обаче много обичаме да оправдаваме собствената си неинформираност.
Аз лично се зашеметявам как някои хора си търсят куче по интернет, купуват го и след 5 години разбират, че няма такава порода!?! Това е все едно да идеш на Горубляне и да си купиш Москвич, пък след 5 години да разбереш, че японците и те правели коли ...
Това е проблема - че много хора си купуват НЕОСЪЗНАТО кучета, и то кучета, които не им трябват. Първо си купуват, а после започват да се интересуват какво са си купили, откъде е тая покупка, става ли нещо от нея или не става. И 50 000 търсачки да има, този проблем няма да се реши. Всеки е длъжен да си се информира дали което купува е това, което му трябва.
Ако примерно някой не може да се добере до дог.бг и да види съответните теми, да прецени по пишещите кой какъв е и за какво се бори,  не виждам как може да му се помогне на такъв човек.

ПП Интриганти, далавераджии и мошеници има навсякъде и във всяка сфера от живота на хората, но хайде сега да не оплакваме някой, че не е отделил няколко месеца ПРЕДВАРИТЕЛНО да прочете за тази или онази порода. Кучето е другар за десетилетие, че и повече от живота на човек, така че определено си заслужава да се отдели такова време. Да не говорим, че има хора които с години четат и навлизат в материята на дадената порода. Това е действителността просто, така че не се зашеметявайте, няма смисъл.

rex
Hero Member

« Reply #53 on: January 06, 2015, 09:11:15 AM »

Тази тема наистина има нужда от подобрение именно в посока информираност на хората. Че породата не се нарича каракачанка, че е различна от БОК, че единствените истински кучета вървят по определени линии и гаранция за чистопородното развъждане има само в МАКК и т.н. и т.н.
Трайко, това не е решение. Всички ментърджийски сайтове за продажба на кучета започват рекламните си банери точно с това - единствените истински кучета, гаранция за чистопородност и т.н. Това ще е поредното просто. Това се опитвам и да обясня - човек докато не се зарови в материята, никога нищо няма да му стане ясно. Избора на добро куче е въпрос на проучване. Не става добрите чичковци да дойдат и да ти кажат това е кучето. Щото всички го казват.  smile Човек сам трябва да дойде до това заключение, след като прецени хората, прецени кучетата им. А за последното трябва да се е информирал подобаващо. Практически е така.

valiadi
Jr. Member
**

« Reply #54 on: January 06, 2015, 09:36:46 AM »

Не зависимо от желанието Ви, уважаеми Г-н Rex, няма как да стане лично  biggrin

Радвам се, че изненадах все пак някой с това което показах, а това че вие не го разбирате и привеждате такива доводи, аз не го разбирам. То някак не се отнася до мен. Разбира се Вие имате право на своите твърдения, но този метод на излагане на мнения не е конструктивен, което от моя гледна точка го прави безсмислен. Надявам се всички други да ме разберат, идеята не е да критикувам, а да илюстрирам сфера, в която според мен има какво да се направи.
rex
Hero Member

« Reply #55 on: January 06, 2015, 09:49:09 AM »

Това Ви е проблема госпожа, че не желаете или не можете да разберете това, което аз казвам. Методът ми на излагане на мнение е изцяло конструктивен, но пак казвам - Вие или не желаете или наистина не можете да го разберете, съжалявам за което.
Сама казахте, че след като сте си направили труда да потърсите, сте попаднали на р-к "ТоПо" - е какъв е проблема, че сте си направили труд ли? Ако прочетете мнението на Zahari - той го казва много точно - всеки минава през различни етапи от изучаването на дадена порода (в случая КК), докато си създаде цялостно мнение и виждане. Е, съжалявам - това няма кой да го направи вместо вас, всеки сам трябва да си извърви този път. Няма го в бурканчета по магазините, нито в пакетчета.
Надявам се да приемете думите ми като добронамерени и най-после опитайте се да ги проумеете.
ПП Първото Ви изречение е изцяло неразбираемо.

Поздрави,

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #56 on: January 06, 2015, 10:09:57 AM »

единствените истински кучета вървят по определени линии и гаранция за чистопородното развъждане има само в МАКК и т.н. и т.н.

Е с това категорично не съм съгласен, Трайко. Обиколил ли си цяла България, всички хора, които се занимават с кучета и видял ли си всичките им кучета? А всички кучета въобще, защото има и кучета, които не са в хора занимаващи се с кинология и кучкарлък, а просто си ги гледат за пазачи, за другари и т.н.? Ако си добре, но ако не си как тогава си толкова сигурен, че нейде из БГ-то няма и други качествени кучета и съвестни хора-развъждачи?

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
lingo diesel
Full Member

« Reply #57 on: January 06, 2015, 16:41:15 PM »

Съгласен съм с ДонКраси,мога да дам и пример.Преди 3-4 години на море в Ахтопол,като скитахме няколко пъти виждах и разговарях с един овчар някаде около село Кости, който имаше кучета на който знаеше предците с по 6-7 поколения назад,без да е имал шанса за добро или лошо, някой от някоя организация да забележи кучетата му.Заедно с други овчари от района подържаха 3-4 линии и развъждаха кучетата си по тях,без да ги продават или развъждат с цел търговия ''Да им не испуснем семката,па след нас...''.Не съм имал шанса да видя кучета от МАКК в работна среда ,но не мисля че биха се различили от тези които видях при него.Именно там се заинтересувах от породата.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #58 on: January 06, 2015, 21:56:01 PM »

И така отново се завъртане в един порочен омагьосан кръг, истинските кучета не са само в МАКК, кучета има и на други места. Всеки гледа каракачански кучета, истински при това, чистопородни, после стават БОК и после са въздухари и хранят апапите. И започваме отначало! Сега ще ви кажа, че така не става! Искам да има една организация с права над името каракачанско куче и това да е МАКК, ако не е МАКК то да се преместим там. Но организацията трябва час по-скоро да е една с права над името и породата. Останалите, казвате имат чисти кучите, тогава мястото им е там в МАКК. Не са съгласни, имат свободна воля, да правят каквото искат. Какъв е смисъл от развъждане на чистопородни каракачански кучета, когато след това няма как да се продадат на свестни хора, защото мнозина подаряват или продават за 100 лв. кутретата си?! И какъв е смисъла от МАКК щом всеки, който има прилично куче твърди, че е истинско?! И какъв е смисълът да се твърди, че народът ни е мързелив и прост, като ние не можем да намерим начин, как правилно да защитаваме породата си от хора, които искат да й навредят?! И вече ми омръзва, както каза рекс, за енти път да повтарям, че толкова либерално е ОК, но следва да има идея, кога и спрямо какво сме либерални! И кога и спрямо какво не сме! Дали всичко в МАКК е открито, да така е! Не бих искал думите ми да бъдат разтълкувани погрешно. Ценя и се радвам да съм част от една истинска организация във време на истинска интелектуална криза в България. И точно поради това искам да има ред!

Разбира се, щом сред съфорумниците ми се върти идеята да се либерални и това е ОК, нека продължим да се въртим в този омагьосан кръг! Проблемът е , че птичка прочет не прави! Или не е узрял моментът, или ще продължим така. И в двата случая на мен започва да ми изтръпва!

Да не можем да се защитим от дришльо, който печели слава и пари на гърба на работа на МАКК е направо срам и резил.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #59 on: January 07, 2015, 06:42:53 AM »

И така отново се завъртане в един порочен омагьосан кръг, истинските кучета не са само в МАКК, кучета има и на други места. Всеки гледа каракачански кучета, истински при това, чистопородни, после стават БОК и после са въздухари и хранят апапите. И започваме отначало!
        Нищо не започва отначало.  smile МАКК си следва предначертания път. Естествено, „преливането“ на истинска кръв в мелезираните популации не е никак приятно. Но е процес, който не може да бъде спрян изцяло. Това е при много породи овчарски кучета Трайко, това няма как да бъде предотвратено. Ти как си го представяш това на практика – как да бъде елиминиран момента нито едно куче да не попадне в неправилни ръце? Как?
Останалите, казвате имат чисти кучите, тогава мястото им е там в МАКК. Не са съгласни, имат свободна воля, да правят каквото искат. Какъв е смисъл от развъждане на чистопородни каракачански кучета, когато след това няма как да се продадат на свестни хора, защото мнозина подаряват или продават за 100 лв. кутретата си?! И какъв е смисъла от МАКК щом всеки, който има прилично куче твърди, че е истинско?!
        Трайко, по какъв механизъм според теб да се накарат хора, които не желаят да членуват никъде, да станат членове? И при хипотеза, че има собственици на истински КК извън МАКК, по кой начин да се забрани на тези хора да отглеждат и развъждат кучетата си? Дай решение бе човек, кажи механизма по който това да се случи.

И какъв е смисълът да се твърди, че народът ни е мързелив и прост, като ние не можем да намерим начин, как правилно да защитаваме породата си от хора, които искат да й навредят?! И вече ми омръзва, както каза рекс, за енти път да повтарям, че толкова либерално е ОК, но следва да има идея, кога и спрямо какво сме либерални! И кога и спрямо какво не сме! Дали всичко в МАКК е открито, да така е! Не бих искал думите ми да бъдат разтълкувани погрешно. Ценя и се радвам да съм част от една истинска организация във време на истинска интелектуална криза в България. И точно поради това искам да има ред!
       Тук вече говориш за някаква регулация на национално ниво в организираната и неорганизираната кинология в България. Наистина, как си го представяш това – какви не-либерални мерки следва да бъдат взети, какво точно следва те да преследват като ефект? И най-важното, колко реално и постижимо е това?

Разбира се, щом сред съфорумниците ми се върти идеята да се либерални и това е ОК, нека продължим да се въртим в този омагьосан кръг! Проблемът е , че птичка прочет не прави! Или не е узрял моментът, или ще продължим така. И в двата случая на мен започва да ми изтръпва!
       Понеже явно имаш нещо конкретно предвид, би ли обяснил по-подробно какво разбираш под  „омагьосан кръг“ по отношение на МАКК? Как виждаш ти нещата, ако “се продължи така“ – явно оценяваш, че работата отива много на зле, ако продължи да се работи по начина, по който се работи до момента в МАКК?
       Искам да ти кажа, че една система колкото и добре да работи, нейната работа е в не малка степен функция от средата, в която се развива дейност. Виж какво стана с кинологията на ниво национални федерации, виж кой стои зад паралелната „порода“ и по колко начина и се помага „свише“. Това са фактори, които следва задължително да бъдат взети под предвид, когато правиш един такъв своеобразен SWOT – анализ. Дай да бъдем малко реалисти. Всеки желае нещата да се случват по възможно най-добрия, по перфектния сценарий - но до колко това е реално и приложимо в настоящия момент, че и по принцип?
      От цялата дискусия най-тъпо ми стана, че никой не каза нищо добро за работата на МАКК. Колко нови развъдника се обособиха към асоциацията в последните години, колко нови хора се присъединиха към идеята за чистопородно развъждане на КК. Как на борда на този форум вече седма година се водят смислени и според мен много полезни дискусии. И каква богата база данни има тук, която си е своеобразен наръчник за желаещия да навлезе в породата, буквално от А до Я. Всичко систематизирано и подредено. Както и да е, това така или иначе ще бъде оценено някой ден, само дано да не е твърде късно.

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Print  

Jump to: