Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 07, 2025, 17:15:48 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  
Author Topic: Племенна книга, родословия, чипове ...  (Read 87298 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #45 on: December 03, 2015, 22:15:11 PM »

Нека уточним, че маркирането с чип или татуировка е задължително и според Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тоест не е нещо ново. Маркирането просто удостоверява, че Шаро на Пешо е именно Шаро на Пешо, а не Шаро на Гошо. От своя страна наличието на идентификация не е пряко обвързана с наличие на сертификат за чистопородност. Маркирането е просто част от нужните неща. И последно сертификата няма как да е друг освен на хартия с подпис и печат на надлежно служебно лице, което го издава от името на организацията.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #46 on: December 03, 2015, 23:33:04 PM »

Ето и едно конкретно предложение, което може да се стори крайно, но пък може и да се приеме, затова мисля да го представя и на ОС на асоциацията:

От 1 март 2016 г. в Племенната книга на МАКК да се вписват само кучила с чипирани кученца, като на всяко кученце от кучилото се издава задължително родословие за сметка на развъдчика.

Дава се гратисен период до 01.06.2016 г. на всички развъдчици да впишат кучилата си от последните 3 години - 2013, 2014 и 2015 г., както и по-възрастни кучета, които използват в развъдните си програми, без да им се вадят родословия и без да са чипирани.
След тази дата, всяко куче което се вписва в ПК ще трябва да има чип и ще му се издава родословие за сметка на развъдчика, който го ползва.
Например имаме невписани кучета, от които вадим кучило. За да се впише кучилото, трябва първо да се впишат майката и бащата, което ще струва допълнителни средства на развъдчика за чипове и родословия на въпросните.
Затова всички собственици на КК, които смятат да ги развъждат е добре да се обърнат към развъдчиците на своите кучета и да изискат от тях родословие, за да не плащат те за такова.

След 01.06.2016 г. на мероприятия на МАКК ще могат да учатсват само кучета с валидни ПК Номера. Всички останали кучета ще се третират като такива с неясен произход.

Искаш да кажеш II-ри ринг, няма лошо, нали са в джаза и хората ще ги видят.  biggrin

Малко като старшина си го изкомандвал. Това за което говориш е вързано с другата тема. Тука малко се слага каруцата пред магарето.
Дай да видим първо, кои кучета имат привилегията да бъдат вписвани в ПК. По принцип всички произведени независимо как и по какъв принцип или само тези, които са произведени по ПСР на МАКК. Гратисния период, който даваш е достатъчен да се направят необходимите стъкмистики по почина на колегите от БОК и в крайна сметка всичко да е ОК.
И като обикаляте из Софийския вилает, ще измервате и чипирате всяко куче, което стопанина му го нарича Каракачанско, или кучетата от МАКК и ще се съобразявате ли дали съответното куче е произведено според изискванията и правилата на организацията, в която членува. Говоря за писаните изисквания и правила, а не за неписаните....
Ако срещнете куче родено от сестра си, ще има ли в ПК срещу неговия номер текст, който обосновава и аргументира това селекционно решение и прикрепено предварително разрешение от развъдната комисия...... и т.н.

Сам започваш да се убеждаваш, а предполагам и другите, колко е верна приказката, че когато се качваш по стълбата на горе и пропуснеш дори само едно стъпало, никога не мисли, че то ти е простило.

Питам те, защото се явяваш нещо като мотор на процедурата. А точно от тази на пръв поглед формална, но необходима работица, може да започнат процеси шокиращи и изненадващи за мнозина, но доста оздравителни за организацията и да я изведат на нов етап от нейното бъдещо развитие.
« Last Edit: December 03, 2015, 23:38:26 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vano
Guest
« Reply #47 on: December 04, 2015, 07:56:56 AM »

Оги, много пъти сме си говорили на тези теми. Сам знаеш че има доста кучета, с които са правени компромиси. Доста пъти се е дискутирала темата за тези компромиси и малко или много всеки се е обосновал. Ако постоянно гледаме назад, никога няма да тръгнем напред. Моето предложение е нещо като дай да рестартираме системата. Виждаме и описваме с какво разполагаме дали са дефектни, инбредни, резултат от кръвосмешение на този етап не е важно. След като видим какво има на мегдана и се анализира наличната популация, ще се реши какво да се прави. Защото тръгнем ли на разговорите от другата тема, неминуемо стигаме до гората и дървото. Е аз предлагам да видим състоянието на гората, да я анализираме и тогава да решим дали да прочистим драките или да залесяваме с каквото дойде, само и само да няма голи площи. Именно затова постоянно споменават тези пусти селекционни прегледи.

Относно вписването в ПК, в този гратисен период да се впише всичко - то така или иначе тези кучета са в джаза, те се използват за разплод. Когато си допуснал компромиси с един развъдник, не е редно да искаш от другия да е изряден.

Идеята ми е след този гратисен период да се работи по някакви правила и компромисите ако ги има да не са правила, а да са наистина компромиси, които ясно да са обосновани и да фигурират черно на бяло - например срещу кучилото - какво е наложило този компромис. Та да се знае.

Личното ми мнение е, че в момента почти няма незаменими кучете, които да са толкова ценни че от това дали ще ги плодиш или не да зависи съдбата на някоя от линииите по които се работи в МАКК, но все пак аз не познавам всички кучета, така че анализа, който може да се направи след описването на наличната популация ще даде отговор.
Habits
Hero Member

« Reply #48 on: December 04, 2015, 08:08:53 AM »

Вано според мен е прав за рестартирането. Явно единственият начин да се тръгне напред е просто в един момент да се каже "Това са кучетата, с това разполага МАКК! Било каквото било! Продължаваме напред стриктно по правилата!" Иначе ще си се въртим в омагьосания кръг "Ама той, ама аз, ама онова куче, ама това куче..."

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #49 on: December 04, 2015, 09:54:49 AM »

Също не лоша идея от страна на Вано която също може да се обмисли за ОС на МАКК!
А що се касае записването в РК на породата, то в нея подлежат на вписвана всички чистопородни каракачански кучета, с които се води развъдна работа в МАКК или произлизат от такива. Идеята на тази родословна книга е да бъде възможно най-пълен регистър на Каракачанските кучета. Вече кое чистопородно каракачанско куче какви недостатъци и предимства има, е друг въпрос и може да бъде само допълнителна информация, към регистъра.
« Last Edit: December 04, 2015, 09:59:57 AM by kennel Vucho » Logged
Nomad
Hero Member

« Reply #50 on: December 04, 2015, 10:58:41 AM »

Вано,поде нещо за което те адмирирам.
Всичките ти идеи са само за добро и на практика осъществими,стига да има желание от развъдници и
развъдници.Стигнах до развъдници.Не бях обърнал внимание-наистина около триисетина.А колко от тях си
виждал,разговарял?Абсурд!Тях не познаваме,камо ли кучетата им.Плащат ли членски внос-не плащат ли?                                                                                                                                                 За да се тръгне от някъде на ОС на МАКК всички т.нар. титуляри трябва да цъфнат.Да се види тия хора
как я мислят.Щото наистина сме го ударили на количество.Голяма сила-за два календара има карета.
Познавам човек който няма и косъм от куче в двора си ама още е в регистъра.Други си живеят в мутро-барока-
не е важно какво имам в къщи-ама да ме пишат по плакатите!Трети са като платените роми-протестъри.Питай го
какво прави в калабалъка-само вдига вежди и мучи.Селекционните им решения стигат до собствения им двор,
най-много до комшийския.Кучката я пуска на деда й оти е убав пес.Така хем ще има за ракия и преоценен хляб за
останалите питомци,хем и някой лев от кутретата може да изкара.След един месец пуска снимка на някакви палета
овъргаляни във влага и лайна ,обаче и той е kennel,и той е от МАКК.А дал ли е толкова на МАКК,колкотоМАКК на него?
Помислете и за разширяване на съдийския състав ( май имаше отделна тема за това).Двама трима теглят само.Тая годи-
на го играхме на разменено гостуване.Наско и Асен съдиха ( почти ) едни и същи кучета.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #51 on: December 04, 2015, 13:43:37 PM »

Обмисляйте идеите така, че да са практически лесно изпълними. Wink

Бих предложил детайлните дебати и прецизирания да се осъществят на жива работна среща. Ако е нужно и не една.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #52 on: December 04, 2015, 14:41:42 PM »

Разбира се че ако някоя идея се сметне за разумна от болшинството трябва да се обсъди и прецизира на жива работна среща. Все пак това са дискусионни теми и тука понякога идеите се раждат докато се пише даден поуст.

Лошото е че няма голяма активност от страна на членовете и развъдчиците на организацията, а една голяма част редовно четат форума, но защо ли не изказват мнение не знам.

Може би на болшинството им харесва сегашната ситуация, което малко обезсмисля нашите напъни за някакви промени за по-добро Smiley
« Last Edit: December 04, 2015, 14:43:49 PM by vano » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #53 on: December 04, 2015, 16:52:17 PM »

По скоро го отдавам на традиционния за страната навик нещата да се обсъждат по двойки по тройки на маса. Не  пред всички- било на среща или тук. Не веднъж се е случвало на Общи събрания някой да мълчи, а след като мине събранието и се гласува решение почва да го обсъжда с този и онзи по телефона. Не разбирам от какво се притесняват, че не изказват становище пред всички.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Александър Христов
Hero Member

« Reply #54 on: December 11, 2015, 12:06:45 PM »

[imghttp://][/img]
Дивна Вулкан, линия Бомбата. Не е много като от широката мода.  Доста хора с който комуникирам не харесват този тип кучета. Аз в-у друго обаче искам да ви изостря вниманието, визуално може да не ви харесва, но как ли ще работи? Или какво ще дава (щото е щерка на Шарка Вулкан, а тя е майка и на Добчо Вулкан)? И това визуално харесване и уеднаквяване на екстериора не ви ли заприличва на историята с немската овчарка, много кратно давана за пример тук? Или иначе казано- какво ще стане с "голямото вътрепородно разнообразие" ако всички залитаме по модата?

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vano
Guest
« Reply #55 on: December 11, 2015, 14:10:27 PM »

Какво имаш предвид? Коя е модата, към която има уеднаквяване, аз лично не забелязвам подобен процес. А че някои линии отпадат, това е може би защото нямат достатъчно фенове, които да са впечатлени от кучетата по тях.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #56 on: December 11, 2015, 15:02:25 PM »

Ако смея да попитам, защо много хора не харесват този тип кучета?
Какво визираш с визуално харесване и уеднаквяване на екстериора?
Каква е модата?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Александър Христов
Hero Member

« Reply #57 on: December 11, 2015, 15:56:30 PM »

Трайко, нищо различно от Вано не питаш за това ще пробвам да отговоря и на двама ви. Мода- ако може и без стоп- равна. Ръст- по-скоро дребен но много широк, даже и термин има- табуретка. Цвят- черно бял. И обяснение имам защо се търсят такива но ще го споделя на събранието. Колко от нас, членовете на МАКК се интересуват от работните качества? На пръсти се броят! Какво значи фенове- туй да не е някоя модерна джаджа!? Народна селекция! Благодарение на нея имаме тези уникални животни. Старите овчари са били "фенове" на онова което е зло на гад и стопанин на стоката и семейството! Ти виждал ли си Помака да ходи с овцете? Или Кубрат на Миро? На снимки от фоума аз "фен" няма да ставам!

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
vano
Guest
« Reply #58 on: December 11, 2015, 16:20:08 PM »

Ми нека въдят и правят народна селекция - да вземат по едно стадо с 300 овце, качват се в балкана и да развъждат, кой им пречи? Само че нещо няма овчари, май на никой не му се работи 24/7.

Аз друг начин за определяне на работни качества не знам. Това че се пени на синджира или че ще се дави с други кучета нищо не значи, съпоставено към работните качества.

За стопа и аз съм съгласен, че кучетата без стоп не са с породни глави, но не виждам да има някакво залитане, просто съществуват 2-3 линии, по които излизат кучета с много плавен (почти липсващ) стоп.

За ниските табуретки - такива май има само в картините на Светлин Стоев. През последните няколко години съм заснел лично над 1000 кучета, такива табуретки не съм виждал, е има няколко женски които са доста широки за ниския си ръст и дотам.

За черно-белия цвят, ми дайте да махнем всички черно-бели кучета, защото бил модерен цвят. Звучи ми несериозно.

фен, мн. фенове - Запалянко, почитател, страстен поклонник.

Ако някой го дразнят с нещо хората, които не са стокари и развъждат такива кучета, просто да си каже.
Александър Христов
Hero Member

« Reply #59 on: December 11, 2015, 16:26:35 PM »

Търсиш интрига ми се види?! Чудя се защо ли?
И за друго се чудя- що си толко докачлив? Каква треска те е затресла?
Що си се еманл да вървиш по утъпканите пътеки на други толкова утрепани от комерса породи???
Е ти на интрига!

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  

Jump to: