Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 23:31:32 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437261 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
milkojor
Sr. Member

« Reply #330 on: November 07, 2011, 13:03:22 PM »

"македонският" черно-бял филм, който от известно време вече се намира и из интернет всъщност е направен от хърватска киностудия снимала западно от Скопие. И темата на филма е вълка, не шарпланинеца.

http://www.youtube.com/watch?v=wcfY4YSFJjU

За каракачанеца са снимани няколко филмчета през годините от БНТ, частни канали, а също и чужди телевизии. За сериозен филм с качество на NG WILD са нужни ресурси - дълъг снимачен период сред природата, опитен екип и финанси.
а тези филмчета къде могат да се гледат за да сме запознати все пак за какво става въпрос?

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
ТИТО
Hero Member

« Reply #331 on: November 08, 2011, 10:37:23 AM »

Айде моля ви се...  hmm Всеки, който се занимава с овчарлък, ще ви каже, че изключително рядко кучетата влизат в пряк контакт с диво животно, хеле па мечка. Целта им е да я подплашат, щото иначе горко им...

Според мен не е така.

Сигурно нямат брой умрелите в схватка каракачански кучета -не защото са  гледали отстрани и плашели мечки и вълци и тем подобна гад.
« Last Edit: November 08, 2011, 10:39:49 AM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ariman
Hero Member

« Reply #332 on: November 08, 2011, 10:53:03 AM »

И двамата сте в доста голям процент прави,но Ina - ми се стурува малко повече. Най - елементарният пример - инстинкт за самосъхранение, все пак преценяват какво има насреща им - в голяма част това е война на умове, рядко сумо. Като лаик наблюдавам, обикновенно загиват по - млади и неопитни кучета.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #333 on: November 08, 2011, 11:11:47 AM »

Като лаик наблюдавам, обикновенно загиват по - млади и неопитни кучета.
И аз така смятам. Само безразсъдство и неопитност биха подтикнали куче да влезе в пряк сблъсък с хищник. И все пак, по-добре би било да се включи и Дани, за да сподели нейния опит Smiley

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
rex
Hero Member

« Reply #334 on: November 08, 2011, 11:26:24 AM »

Охраната на стадо не е самостоятелен героичен акт на саможертва. Това е перманентна война на интелекти и едва след това на мускули и зъби. Живота(мечка, вълк..) отсява прекалено нахаканите непукисти. Човека пък отсява недостатъчно смелите.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #335 on: November 08, 2011, 12:27:53 PM »

Още повече, че здраво диво животно, не би рискувало "челен сблъсък"(освен ако не са на лице други обстоятелства) и в предишният си пост споменах инстинкт за самосъхранение в питомното, камо ли в дивото - защото ако кучето има кой да го спаси, излекува и закърпи, то за дивото една рано означава, почти сигурна смърт - ако не веднага, то след време. Животните винаги мислят, само ние правим нещата да изглеждат грозно и в по - горните клипчета се убеждавате сами в това!
« Last Edit: November 08, 2011, 12:32:42 PM by Ariman » Logged

dandi
Hero Member

« Reply #336 on: November 08, 2011, 16:48:42 PM »

Много съм писала за сблъсъци на които съм присъствала лично и по разкази на приятелите ми овчари.Много сме споделяли даже и на изложбите,срещите,събранията на МАКК,защото сме доста отглеждащите кучета в естествената им среда в тази асоциация.
Много рядко кучетата влизат в пряк контакт с мечка,предпочитат да я прогонят от разстояние дори на клипа се вижда.Вижда се също,че сурия  кучета си пречат,не им остава място да се пазят при завъртанията на мечката.Атакуват от близо,но същевременно достатъчно далеч,за да имат време да реагират и се предпазят от лапите и.Рядко,да не кажа никога не нападат от към главата и,винаги в гръб.Има единици кучета,който успяват да я захапят,но и идея сигурно си нямате,колко бързо го правят и след това отскачат назад.Именно тогава младите стават жертва,защото не пущат както правят печените и добре познаващи нрава на мечката кучета,често попадали в такива ситуации.Не пусне ли веднага и да отскочи да се пази,нападне ли от към главата,където попада в обсега на предните и лапи,дотам е.Жертва стават и кучета,когато мечката бяга и загребе с предните си лапи камъни  и клони ,които хвърля зад себе си да се пази,но силата и е страшна.Умери ли куче то пак може да загине.(има случай на пробито с клон куче преди време имено по този начин)
В гората има места с много гъста растителност-дървета.Тук ги наричаме драбаци или честоци.Влезне ли мечката в такова място,кучетата никога не я последват,остават извън това място и лаят от там.Защо?На такова място са в капан и те добре преценят.Не биха могли да се предпазят.
dandi
Hero Member

« Reply #337 on: November 08, 2011, 17:07:34 PM »

За вълка,той е изключително предпазлив.Може да ти е "спътник" на стадото месеци и дори да не го доближи,пък камо ли да нападне.Прецени ли,че кучетата не биха му простили не би нападнал.Пресен пример е нашето стадо това лято.Въртеше се от м.май наоколо,видях го аз на връщане от овчарника,виждали го бяха и дървари и гъбари.Не смееше докато тартора на нашата глутница Шабан беше жив и водеше кучетата.Убиха Шабан и се усмели,та и ни нахапа 3  животни.Отърваха ги младите ни кучета,но без водач бяха умело надхитрени.Та толкова струва едно куче.Той вълка по гласовете ги познава,мечката също.Понякога вълка тръгнал да напада и усетен от кучетата може да пребяга през стадото без да докосне овца(виждала съм).
dandi
Hero Member

« Reply #338 on: November 08, 2011, 17:10:45 PM »

Може някъде и да греша,незнам.Предстои ми още много да се уча от старите и от видяното.
Не ангажирам никой с мнението си,но това което са ми казали старите овчари и съм придобила като опит винаги се потвърждава за сега.
dandi
Hero Member

« Reply #339 on: November 08, 2011, 17:25:24 PM »

http://focus-news.bg/?id=n1587953
Днес и там ходих.Сивино е до с.Смилян.
ТИТО
Hero Member

« Reply #340 on: November 12, 2011, 10:40:54 AM »

Явно на всички старите съветници -овчарите по различен начин говорят...

Спас Тунин:..."Мечка не,вълк не,ако ще и лъв да е не мой..Аз да съм с кучеята няма как да стане...Каквото докопат дотам е.Ама бяха кучета не коматари...Когато идваха за млекото трябваше от един километър за бият тупането --иначе са изядени от кучищата...Водил съм най-често една майка с двама или трима нейни синове едноранци."

Минчо Гърбелов :..."Не много да са ама да вършат работа...Имах две и бяха по-голи .Каквото и да хванат дотам е...Сериозни кучета..Мечка,вълк,човек каквото и да е.."..

Бай Гоше /майстора/ с.Говедарци:...." Дадох една овца за едно куче мечкар и го взех от един каракачанин мой приятел..Шарен,гудж и голак- средно куче ама набито...Такова куче беше ,че като дойдеше мечката и я почнат кучетата то като се навреше под нея -тая мечка не знаеше къде да стъпва-мечка ли?...Но запомни не всяко куче е мечкар.."

Това пък съм чул аз...

Ariman
Hero Member

« Reply #341 on: November 12, 2011, 10:45:14 AM »

Хипербола винаги има в разказите на овчарите, в това съм се убеждавал многократно - това е интересното когато говориш с тях, как пресъздават историята! Но ТИТО, нека бъдем реалисти, как смятате Вие кучета могат ли да убият мечка?!

Светла
Sr. Member

« Reply #342 on: November 12, 2011, 11:47:41 AM »

Не успях да намеря във форума нещо подобно, но ако има такава статия, ще помоля с извинение администраторът да изтрие моята публикация.

На събора на Паниците край Калофер: Каракачанка спаси стопанина си от хищник
...
По традиция съборът за опазване на местните български породи животни събра десетки участници и стотици зрители. Инициативата за неговото провеждане от самото му начало отпреди шест години и досега е на председателя на местната инициативна група “Калифер войвода” Румен Стоянов, който е и председател на организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България.

Огромно каракачанско куче се спусна към стопанина си и с добре обучен захват успя за да го спаси от нападащ го хищник. Драматичната сцена се разигра пред очите на стотици зрители по време на  Шестия национален събор за опазване на местните български породи в местността Паниците край Калофер миналия ден. Демонстрацията се прави за първи път у нас и бе организирана от Асоциацията за каракачанското куче у нас в рамките на събора. 30 красиви и добре обучени каракачанки направиха специално дефиле по време на събора. Те пристигнаха  със стопаните си от Силистра, Варна, Видин, Враца  и Стара Загора и събраха одобрителните възгласи и овациите на публиката.

Още една демонстрация прикова вниманието на публиката. Пейо Недялков от Калофер яхна буен полудив каракачански кон, като показа невероятни умения да обуздае животното, което е на свободно отглеждане в Балкана. Пет стада каракачански коне успяха да доведат стопаните им за дефилетата на събора. Ден преди това те подкараха необяздените коне от билото на Стара планина, някои от по-буйните животни бяха прихванати с ласо, а после заедно с табуна подкарани надолу към Паниците.

Докато пред журито от учени и специалисти по животновъдство като същински манекенки дефилираха  крави от породата българско сиво говедо, стада от старопланинска, каракачанска и дъбенска овца, .....

Източник:
http://www.marica.bg/show.php?id=67043

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
ТИТО
Hero Member

« Reply #343 on: November 14, 2011, 09:36:10 AM »

Хипербола винаги има в разказите на овчарите, в това съм се убеждавал многократно - това е интересното когато говориш с тях, как пресъздават историята! Но ТИТО, нека бъдем реалисти, как смятате Вие кучета могат ли да убият мечка?!

1. От овчари до овчари има огромна разлика...Не смятам хипербола да има в техните разкази познавайки овчарите..
2. Те не пресъздават а я разказват историята за разлика от много пишещи тук във форума.
3. Задаваш ми въпрос с много относително съдържание..Ще ти отговоря по следния начин :....Може и да могат кучетата да убият мечка а може и да не могат..Зависи от мечката,кучетата и овчаря дето ги е научил и от дамазлъка на кучетата както и от техния брой ...Но на мен определено ми звучи смешно и не само да слушам как каракачанските кучета и то дорбе научени ще стоят отстрани и ще облайват мечката както гончета примерно диво прасе...Оставете тая работа вие...

Ето как поглеждам на нещата реално аз...

Ariman
Hero Member

« Reply #344 on: November 14, 2011, 10:00:59 AM »

ТИТО, били ли сте свидетел на атака на мечка, цялото действие което разискваме тук, да се е случвало пред очите Ви?!

Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 35
  Print  

Jump to: