Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 21:29:26 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437215 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #345 on: November 14, 2011, 13:17:17 PM »

Даа
Аз лично разказвам като очевидец на доста нападения и слушател на хиляди разкази.
Един случай не съм чула или видяла кучета да са убили мечка(без намеса на двукраки с пушка),а и погледнато реално това няма как да стане в естествената и среда.Малко мече ,да може и да могат.Или болна безжизнена мечка .Но иначе...това може да се твърди от хора,които не са и виждали силата и не са и яли попарата.Преди години едно от коритата в които кърмим овцете(не сковано,а изкопан 4 м. смърч) като метна по кучета на около 10 метра ,от него останаха само клечки за зъби.С тая сила ако закачи куче,какво става с него вие си правете изводи.
Една друга мечка преди доста години отстреляха ловците в Чепеларе,която доста пакости направи по онова време.В агонията беше паднала с близкия смърч(изкоренен).Отсрелялия я ми е познат,ако някой има желание ще го заведа да чуе историята от него и тия които са го придружавали.
Мечката не е шега работа и заслужава "уважение".От 100 кучета може би 5 имат куража да и скочат и да ръфат.Не казвам че няма такива,но кучетата всячески избягват прекия контакт с нея.Кучета са,но все пак имат нещо в главите си.
dandi
Hero Member

« Reply #346 on: November 14, 2011, 13:29:33 PM »

"Дотам е" не значи че са я свършили,значи (в повечето случаи) че като са я сръфали кучетата няма скоро да се върне.То това е и целта,защото никой овчар няма за цел кучета които при среща с мечка ще станат нейна жертва.
Скоро кучето на един приятел даде назад от мечка.Доказан вълчар и давач,първа среща с мечка и....добре че е живо.Сега наялата се мечка пак го посещава,кучето обаче яло и попарата,ако приятеля е там на метър от него лае и толкоз.Иначе лае до мандрата.Ако беше младо куче или куче,което е присъствало на мечи нападения нямаше да е така.
Един много уважаван от мен приятел  овчар казва-"Тя мечката като я гонят кучетата бяга,защото е диво животно,но недай си боже да не може да бяга и да се налага да се обръща срещу тях,тогава жална им майка".
Не очаквам всички да разберат това което пиша no
dandi
Hero Member

« Reply #347 on: November 14, 2011, 13:38:47 PM »

Кучета ако не прогонваха мечката облайвайки я,рядко някои от тях захапвайки я,но много умело пазейки се от нея и с присъщия именно за тия кучета тарикатлък,не бихме ги имали.а и не биха ни били нужни.Защо ли?При среща с мечка и нападайки я безразсъдно не биха останали живи.Имали сме и такива....лека им пръст.Кой печели от това?
rex
Hero Member

« Reply #348 on: November 14, 2011, 16:38:42 PM »

За пореден път се доверявам на мнението на Дани. Тя е човек, който просто вижда как се случват нещата, допълнителен коментар мисля, че е съвсем излишен.
Но специално на текущия въпрос - мисля си, че не е задължително да имаш лични наблюдения, за да си убеден, че кучета няма как да убият мечка. Какво ще и направят - ще я удушат ли или ще и направят разкъсни рани, че да кърви до смърт?!?
Още повече, че Тито писа за две-до три кучета, "неутрализирали мечка"...
Куче изключително трудно ще пробие кожата на такъв едър хищник, без значение колко силен хват има. Животните са просто несъизмерими - нито индивид, нито глутница могат да нанесат сериозни поражения на здрава възрастна мечка. Другото си е фолклор

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #349 on: November 15, 2011, 12:32:43 PM »

"македонският" черно-бял филм, който от известно време вече се намира и из интернет всъщност е направен от хърватска киностудия снимала западно от Скопие. И темата на филма е вълка, не шарпланинеца.

http://www.youtube.com/watch?v=wcfY4YSFJjU

За каракачанеца са снимани няколко филмчета през годините от БНТ, частни канали, а също и чужди телевизии. За сериозен филм с качество на NG WILD са нужни ресурси - дълъг снимачен период сред природата, опитен екип и финанси.
а тези филмчета къде могат да се гледат за да сме запознати все пак за какво става въпрос?

Ами едно от филмчетата  за каракачанското куче, заснето от френски екип, се върти от години из различни тв канали. Последно го намерих, че е излъчвано по телевизия ANIMAUX на 13 юли 2011г.
20:20 (30 mins)
Documentaire
Itinéraire d'un chien gâté.
Saison 2 épisode "Le Karakachan" 2005

Публикувано инфо за филма в програмата на ANIMAUX:
50 кг. мощ, стоманени челюсти: каракачанското куче е най-добрият начин за защита на овчарите ...

За съжаление снимачния екип не ни изпрати копие с готовия филм. Така че нямам представа какво се е получило. Ако има късметлии, които са го гледали по ТВ може да споделят впечатления.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #350 on: November 15, 2011, 12:44:58 PM »

Относно хипотезата кучета да убият мечка давам 2 примера и оставям съжденията за вас.

В Пакистан правят борби на кучета с мечка. НО... мечката е с извадени зъби и нокти и е от по-дребен вид. При това не съм чул за случай при такива панаири кучета да са убили мечка. Виж случва се тя да прегърне малко по-страстно и кучето да остане трайно без дъх.

За лов на мечки в Русия и скандинавските страни използват средно големи кучета (тип Лайки) чиято задача не е да убиват мечката или да се превръщат в камикадзе. Те надушват мечката, намират я, блокират я на едно място с лай и бързи атаки в гръб. И до там. Мечката пада едва след изстрела на ловеца.

p.s. Овчарите са също хора. Сред тях има такива които разказват факти каквито са и такива, които украсяват историите си по ловджийски.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
milkojor
Sr. Member

« Reply #351 on: November 15, 2011, 16:33:50 PM »

cheers

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
shogun
Newbie
*

« Reply #352 on: November 15, 2011, 20:02:40 PM »

в повечето случаи дори вълците предават плячката си на мечките,а вълците  формират доста добре организирани и субординизирани глутници Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #353 on: November 17, 2011, 06:15:43 AM »

ТИТО, били ли сте свидетел на атака на мечка, цялото действие което разискваме тук, да се е случвало пред очите Ви?!

Да бил съм...Както на мечка така и на вълк...

РАнгел и Хари не един билук кучета прогониха мечката при мен.Не стояха отстрани да я лаят и особено РАнгел -гледаше да я ръфне тук там  доколкото е възможно отзад в гърба. В момента в района имаме две мечки и не се навъртат близо до оборите ми..При нас вълк няма но преминават мечки от Рила за Витоша и обратно. Пътека сме им.
Преди години бях из  едни махали по разложко и там наблюдавах помашки кучета какво правят с един вълк..Кучетата бяха дребни и сухи - прожини,3 на брой...Вълкът беше видимо  стар..

Да питам а ти виждал ли си???

п.с. И пак казвам ситуации различни и всичко според зависи...

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ariman
Hero Member

« Reply #354 on: November 17, 2011, 10:43:00 AM »

Мисля, от мненията изразени в постовете ми, достатъчно ясно може да се разбере какво съм виждал. Това аз не успях да разбера от Вашите, така че реших директно да Ви попитам. Останвам леко изненадан от разликата между писаното и видяното! Темата очевидно е безплодна из начало, тъй като истина относно "казуса" има една, затова предлагам Ви да я преустановим,ставаме банални - колегите ще започнат да ни се смеят! Ако имате несъгласия с мен или неразбиране на нещо написано, приканвам Ви да не занимаваме съфорумците, заповядайте на лични. Поздрави!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
dandi
Hero Member

« Reply #355 on: November 29, 2011, 17:36:27 PM »

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1118345
dandi
Hero Member

« Reply #356 on: November 29, 2011, 17:38:13 PM »

http://www.focus-news.net/?id=n1592918
dandi
Hero Member

« Reply #357 on: November 30, 2011, 19:57:39 PM »

Зъби на млада вълчица,24 кг беше