dandi
|
 |
« Reply #375 on: July 30, 2012, 16:35:03 PM » |
|
Щетите от мечки РИОСВ ги изплаща при даказани такива.Също така миналата година ни предоставиха безвъзмездно електропастири за да се пазим от мечките ,които както е известно в повечето случаи нападат нощем,когато овцете са в кошарата. Добрите работни кучета също трудно ще пуснат мечка в стадото си. Виж за легитимния слой ,животнвъдите са вкарани в такъв капан че и оня отгоре неможе да им помогне.
|
|
|
|
|
|
|
Nomad
|
 |
« Reply #376 on: July 30, 2012, 19:49:18 PM » |
|
В интервюто с г-н председателя видях,че е заучил една фраза и я повтаря през три-четири изречения. "Търсел формулата..." Формулата е ясна: В много сфери некадърници и невежи ядат хляба на грамотни и оправни люде. Докато не отлетят,на тоя хал ще ни е и животновъдство,и съдебна система,и футбол и мн.други...
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #377 on: July 30, 2012, 19:51:54 PM » |
|
В интервюто с г-н председателя видях,че е заучил една фраза и я повтаря през три-четири изречения. "Търсел формулата..." Формулата е ясна: В много сфери некадърници и невежи ядат хляба на грамотни и оправни люде. Докато не отлетят,на тоя хал ще ни е и животновъдство,и съдебна система,и футбол и мн.други...
....тъй, ама е времето на наглите!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Don Bari
|
 |
« Reply #378 on: August 01, 2012, 16:31:42 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
venko
Newbie

|
 |
« Reply #379 on: August 07, 2012, 09:34:00 AM » |
|
Здравейте,когато бях малък дядо ми имаше едно куче и искам до подчертая че то нямаше порода и че и помиарите биха дали живота си за стадото и стопанина.Аз съм от град Искър,Плевенско.Един ден свалили овцете на реката да ги напоят.Те слезли а дядо ми останал горе на брега и пуснал кучетата да се разладят и да се окъпят.(до тогава не сме имели дълго космести пастирки) И изведнъж се дигнала топордия овцете на бегом излязли и побягнали кучетата побягнали и те за ги спрът и да ги върнат освен само едно Коки и дядо ми надникнал да види какво става и що да гледа Коки се здавичква с една видра.Дядо ми веднага се спуснал но той вече я бил здавил.И с този пример искам да кажа как не породисто (помиар) си би дал живота за стадото 
|
|
|
|
|
|
|
milkojor
|
 |
« Reply #380 on: August 07, 2012, 15:54:28 PM » |
|
то е ясно но не всяко куче има смелоста да подгони вълк или мечка и дори да влезе в схватка с тях а каракачанското куче не се замисля в такива ситуации така че нека да го подчертаем
|
|
|
|
Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
|
|
|
perelik
|
 |
« Reply #381 on: August 07, 2012, 16:02:03 PM » |
|
Ето още нещо из печата по темата мечки в атака. Естествено авторът е използвал похвата на хиперболата, за да подсили внушенията си, но май не е далеч от истината в много отношения въпреки това: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1492732
|
|
|
|
|
|
|
venko
Newbie

|
 |
« Reply #382 on: August 07, 2012, 16:45:41 PM » |
|
Много обичам каракачанската овчарка и много бих искал да я завъдя защото тя е уникална по свой начин характера,самочуствието и господарството което излъчва това животно са неописуеми 
|
|
|
|
|
|
|
Garu
|
 |
« Reply #383 on: August 11, 2012, 16:18:49 PM » |
|
Абе то и Навахите в югозапада на САЩ използват мелези за охрана на овцете си но от койоти.Мексиканския сив вълк е много рядък но предполагам че имат пуми из района.
|
|
|
|
|
|
|
Garu
|
 |
« Reply #384 on: August 13, 2012, 14:32:21 PM » |
|
Понеже Навахо са нещо далечно и непознато за повечето хора ще споделя какво ми разказа на моята баба сестра и.Тя е родена 1927.Попитах я навремето в Криводол,Врачанско (терена е хълмист) дали знае,дали е чувала имало ли е вълци.Излезе че като малка даже е била и свидетел на последиците от такова вълче нападение.Една вечер през зимата вълци влезли в кошарата и както казва тя били изтърбушили една коза.Козата се е казвала Перушка.Кучетата след това ги били усетили а и мъжете наизлизали.Кучетата гонели вълците чак до м."Кръсто" около 300м по-нагоре а мъжете подир тях с (газови)фенери викали да ги укоражават ''Давай,давай!".Па вълците казва тя се запрат и се узъбат къде кучетата-война!Попитах я какви са били кучетата,Каракачански ли са били.Тя се позамисли явно не разбираше точно какво имам предвид.Казвам и :"Такива едни рошави,големи кучета някои са шарени черно и бяло с клепнали уши".Тя ми каза че не са от тия а местни си кучета,мелези с по къс косъм а ушите им прави,клепнали различно.Но е имало и доста едри кучета измежду тях.На едрите са им слагали вълчи нашийници.На по дребните както каза тя "Оно и не е нужно,они си немат дара да се борат"
|
|
|
|
|
|
|
milkojor
|
 |
« Reply #385 on: August 15, 2012, 14:48:42 PM » |
|
|
|
|
|
Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #386 on: August 15, 2012, 19:41:30 PM » |
|
Миналата година снимах една вълча глава(одрана).Селата Поляна и Сивино през баира са близо,а там лани бяха видели 7 вълка заедно(глутница).Но за 60 овце .....може би са се увеличили. Голяма загуба за колегата 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #387 on: August 16, 2012, 06:05:37 AM » |
|
Винаги съм се чудил на този хищнически инстинкт, най - вече на вълците, да разсипят колкото се може повече. Чудно защо го правят, при положение, че отняколко овце повече не могат да изядат, дори и да се пръснат. Дани, ти имаш наблюдения - мечка би ли направила така, ако и се отдаде възможност?
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
Garu
|
 |
« Reply #388 on: August 16, 2012, 07:02:18 AM » |
|
И аз съм се чудил защо вълците правят такива масови кланета.И не мога да си го обясня с друго освен заради това че животните са затворени в кошарата и ако не избушат стена или не прескочат няма къде да избягат.При естествения лов на диви животни вълците обикновено повалят това животно което догонят или надхитрят а останалите им избягват.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #389 on: August 16, 2012, 07:25:16 AM » |
|
Мисля че е нещо като психоза.Понякога се налага да гладуват дни наред, и когато попаднат на токова много храна просто сработва хищническия им инстинкт.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
|