Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 22:54:06 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437248 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #375 on: July 30, 2012, 16:35:03 PM »

Щетите от мечки РИОСВ ги изплаща при даказани такива.Също така миналата година ни предоставиха безвъзмездно електропастири за да се пазим от мечките ,които както е известно в повечето случаи нападат нощем,когато овцете са в кошарата.
Добрите работни кучета също трудно ще пуснат мечка в стадото си.
Виж за легитимния слой ,животнвъдите са вкарани в такъв капан че и оня отгоре неможе да им помогне.
Nomad
Hero Member

« Reply #376 on: July 30, 2012, 19:49:18 PM »

В интервюто с г-н председателя видях,че е заучил една фраза и я повтаря през три-четири изречения.
"Търсел формулата..."
Формулата е ясна:
В много сфери некадърници и невежи ядат хляба на грамотни и оправни люде.
Докато не отлетят,на тоя хал ще ни е и животновъдство,и съдебна система,и футбол и мн.други...
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #377 on: July 30, 2012, 19:51:54 PM »

В интервюто с г-н председателя видях,че е заучил една фраза и я повтаря през три-четири изречения.
"Търсел формулата..."
Формулата е ясна:
В много сфери некадърници и невежи ядат хляба на грамотни и оправни люде.
Докато не отлетят,на тоя хал ще ни е и животновъдство,и съдебна система,и футбол и мн.други...
....тъй, ама е времето на наглите!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Don Bari
Full Member

« Reply #378 on: August 01, 2012, 16:31:42 PM »

Мечката в Смолянско уби още две овце - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1486394
venko
Newbie
*

« Reply #379 on: August 07, 2012, 09:34:00 AM »

Здравейте,когато бях малък дядо ми имаше едно куче и искам до подчертая че то нямаше порода и че и помиарите биха дали живота си за стадото и стопанина.Аз съм от град Искър,Плевенско.Един ден свалили овцете на реката да ги напоят.Те слезли а дядо ми останал горе на брега и пуснал кучетата да се разладят и да се окъпят.(до тогава не сме имели дълго космести пастирки) И изведнъж се дигнала топордия овцете на бегом излязли и побягнали кучетата побягнали и те за ги спрът и да ги върнат освен само едно Коки и дядо ми надникнал да види какво става и що да гледа Коки се здавичква с една видра.Дядо ми веднага се спуснал но той вече я бил здавил.И с този пример искам да кажа как не породисто (помиар) си би дал живота за стадото notworthy
milkojor
Sr. Member

« Reply #380 on: August 07, 2012, 15:54:28 PM »

то е ясно но не всяко куче има смелоста да подгони вълк или мечка и дори да влезе в схватка с тях а каракачанското куче не се замисля в такива ситуации така че нека да го подчертаем

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
perelik
Full Member

« Reply #381 on: August 07, 2012, 16:02:03 PM »

Ето още нещо из печата по темата мечки в атака. Естествено авторът е използвал похвата на хиперболата, за да подсили внушенията си, но май не е далеч от истината в много отношения въпреки това:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1492732
venko
Newbie
*

« Reply #382 on: August 07, 2012, 16:45:41 PM »

Много обичам каракачанската овчарка и много бих искал да я завъдя защото тя е уникална по свой начин характера,самочуствието и господарството което излъчва това животно са неописуеми   notworthy notworthy
Garu
Full Member

« Reply #383 on: August 11, 2012, 16:18:49 PM »

Абе то и Навахите в югозапада на САЩ използват мелези за охрана на овцете си но от койоти.Мексиканския сив вълк е много рядък но предполагам че имат пуми из района.
Garu
Full Member

« Reply #384 on: August 13, 2012, 14:32:21 PM »

Понеже Навахо са нещо далечно и непознато за повечето хора ще споделя какво ми разказа на моята баба сестра и.Тя е родена 1927.Попитах я навремето в Криводол,Врачанско (терена е хълмист) дали знае,дали е чувала имало ли е вълци.Излезе че като малка даже е била и свидетел на последиците от такова вълче нападение.Една вечер през зимата вълци влезли в кошарата и както казва тя били изтърбушили една коза.Козата се е казвала Перушка.Кучетата след това ги били усетили а и мъжете наизлизали.Кучетата гонели вълците чак до м."Кръсто" около 300м по-нагоре а мъжете подир тях с (газови)фенери викали да ги укоражават ''Давай,давай!".Па вълците казва тя се запрат и се узъбат къде кучетата-война!Попитах я какви са били кучетата,Каракачански ли са били.Тя се позамисли явно не разбираше точно какво имам предвид.Казвам и :"Такива едни рошави,големи кучета някои са шарени черно и бяло с клепнали уши".Тя ми каза че не са от тия а местни си кучета,мелези с по къс косъм а ушите им прави,клепнали различно.Но е имало и доста едри кучета измежду тях.На едрите са им слагали вълчи нашийници.На по дребните както каза тя "Оно и не е нужно,они си немат дара да се борат"
milkojor
Sr. Member

« Reply #385 on: August 15, 2012, 14:48:42 PM »

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5057691

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
dandi
Hero Member

« Reply #386 on: August 15, 2012, 19:41:30 PM »

Миналата година снимах една вълча глава(одрана).Селата Поляна и Сивино през баира са близо,а там лани бяха видели 7 вълка заедно(глутница).Но за 60 овце .....може би са се увеличили.
Голяма загуба за колегата no
rex
Hero Member

« Reply #387 on: August 16, 2012, 06:05:37 AM »

Винаги съм се чудил на този хищнически инстинкт, най - вече на вълците, да разсипят колкото се може повече. Чудно защо го правят, при положение, че  отняколко овце повече не могат да изядат, дори и да се пръснат. Дани, ти имаш наблюдения - мечка би ли направила така, ако и се отдаде възможност?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Garu
Full Member

« Reply #388 on: August 16, 2012, 07:02:18 AM »

И аз съм се чудил защо вълците правят такива масови кланета.И не мога да си го обясня с друго освен заради това че животните са затворени в кошарата и ако не избушат стена или не прескочат няма къде да избягат.При естествения лов на диви животни вълците обикновено повалят това животно което догонят или надхитрят а останалите им избягват.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #389 on: August 16, 2012, 07:25:16 AM »

Мисля че е нещо като психоза.Понякога се налага да гладуват дни наред, и когато попаднат на токова много храна просто сработва хищническия им инстинкт.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Pages: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 35
  Print  

Jump to: