petko
|
 |
« Reply #150 on: May 18, 2010, 19:57:36 PM » |
|
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=905171 глеи кво правят хората ,виж нии сме ....хуманен народ(всъщност хуманен не наи точната дума щото мечока не е хюман ,ама хаиде) на тези да я дадем
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #151 on: May 18, 2010, 20:20:29 PM » |
|
На тези и на картинка не бих я дал. Там искат всичко да им е под контрол. Мечките да се завърнат, но ако може да раздават алпийски шоколадчета Милка на посетителите на Баварска гора барабар с чаша бира.
Каква олелия за мечка която нападала животни. Ами да си охраняват добитъка. Има методи измислени от древността. Има и съвремени методи. Проблема е че няма толерантност. Не може да си помислят че съществува възможност да загубят няоклко животни ако ще ги пасят на териториите на хищници. Или че ще трябва да харчат за храна на куче или за електропастири.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #152 on: May 18, 2010, 20:32:48 PM » |
|
И в интерес на истината тук в нашата страна хората са с много по-нормално, широко и мъдро мислене що се касае до природата и хищниците в нея. Още преди десетина години се правеха анкети за отношението на местните хора към хищниците и анкетиращите бяхме учудени от това че повечето отговори бяха в духа - " гора без вълци и мечки не е гора", "и те са живинки", "Имало ги е и трябва да ги има. Кучетата със стадото ли са няма страшно". Анкетирани бяха овчари !
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #153 on: May 18, 2010, 20:35:24 PM » |
|
каракитан чета там германската мечка си седяла пред полицията възможно ли е подобно поведение и от нашите мечки ,тези животни макар и да не са много страхливи бягат нали? ако се разкарват като директори няма ли опасност да свикнат те да не внимават с хората и впоследствие да се дразнят вповече ,дa речем че някои човек не я бръсне9тоест не бяга да вземе да го нападне за урок) .мисля си ги такива щото гледам елените в резервата как реагират на хора вследствие на тв а че не ги закачат ,според мен
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #154 on: May 18, 2010, 20:42:48 PM » |
|
при мен мечки няма (берекет) ,щото за разлика от вълците дето не биха ме изяли тези явно могат
за вълците съм съгласен макар че и те прекаляват ,ама не съм умрял ,даже и от глад , с мечкаташега не бива и мен щеше да ме страх да ходя по баира ако знам че вчера са отрепали комшията мечки ,камо ли да пусна детето да се разхожда дори и аз да съм там ,вярвам че е инцидент но ме дразни пък отношението на хората към случая та ние не бръснем човешкия живот ако някои е виновен това не е мечката ,но нека не обвиняваме и пострадалия ,щом ще ги гледаме да направим така че да живеем заедно не искам да мсе като германците да има място само за нас ,но нека има място и за нас ,кои как ще го прави еколози ли билози ли ,да намерят начин ,защото инцидента може да не е прецедент и да се окаже че за хоратаняма място там и са второстепенни
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #155 on: May 18, 2010, 20:48:09 PM » |
|
В Румъния има случаи мечките да се разхождат из град Брашов и да ровят из кофите с боклук за храна. Там популацията на мечките е наистина гъста и в търсенена храна са намерили алтернатива в хорския боклук. BBC напарвиха специален филм за това преди години. Местните хора съответно развиват бизнес като водят туристи да гледат "градските" мечки.
В Йелоустоун, САЩ поради това че самите американци лигавят и подхранват мечките(а и другите животни) те са станали твърде "опитомени" и нахални. Следствие на което има и инциденти.
Преминаването на границата на страха естествено, че ще води до следствия.
p.s. Петко, всъщност тук често слабо ценим живота било човешки или нечовешки.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #156 on: May 18, 2010, 20:55:57 PM » |
|
Те и тук доколкото чух ги подхранват,кото си мислят че по този начин ще са сити и няма да правят пакости.Да ама са сбъркали както се оказва.От друга страна с.Кутела и резервата "Кормисаш" са доста близо,дели ги гора.Мечките там напоследък не са добре хранени и се чува че се оттървават от тях,като ги пускат на свобода.Тия мечки хранени от хора........вие как мислите? Дали избягват контакт с хората,така както нормалните мечки родени и израснали в природата? При нас е имало доста нападения от мечки,а те са и такива ,и онакива. 
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #157 on: May 18, 2010, 22:18:55 PM » |
|
dandi е права има много ловни стопанства(паркове,резервати), в които целенасочено са развъждани определени животински видове(конкретно в случая мечки), в периода 44 -89г.,всикчи знаеме как западат нещата след промяната на режима и как интереса се губи и нещата се разтурят(ТКЗС например). Та както и в останалите сфери,така и ловно -рибарската търпи промени,а тези животни са живели в пряк контакт с хората,знам за случай когато екземпляри напускат границите на тези резервати,но страха им е друг вече ,не е като на дивото,привикнали са с хората(все пак да не подценяваме факта ,че дори в естествена среда кафявите мечки, доживяват завидни години,сиреч не са родени в изолирана среда,а от съвсем малки имат контакт с хората).И изведнъж озовали се сред нова среда ,тези екземпляри до вчера подхранвани изкуствено,привикнали с човешката миризма,"не страдащи" от нея,точно обратното свързващи я с определен вид блага,няма как да се боят,такак както мечка - изолирана от какъвто и да е било контакт с човека. P.S.Дори доказала се стръвница избягва контакта с човек,не тръсят конфликта никога, винаги гледат да отсъпят,било то спрямо човек,кучета и т.н. и обикновенно се тиражират 2 основни извода след подобна случка : 1.женска мечка с малки мечета,които са били с нея и е почувствала човека като реална опасност и инстинктивно напада за да ги защити или 2.предвид конкретни обстоятелства,не е усетила навреме приближаващия човек и в момента на срещата уплахата на двамата е еднаква(съответно стресовата ситуация я подтиква към защита-нападение).
|
|
« Last Edit: May 18, 2010, 22:27:23 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #158 on: May 19, 2010, 14:18:06 PM » |
|
Ако погледнем по-глобално всъщност равновесието човек природа отдавна е нарушено. Главната вина за това е на човека, който не подбира начини и средства като биологичен вид налагайки своето надмощие и алчност. Хубавото обаче, е че този проблем може би ще е главна тема през XXI век.
|
|
« Last Edit: May 20, 2010, 07:29:52 AM by runka »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Ina
Full Member

master of puppets
|
 |
« Reply #159 on: May 20, 2010, 11:29:18 AM » |
|
|
|
|
|
ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #160 on: May 20, 2010, 19:33:23 PM » |
|
Вчера един млад каракачанец отново е станал жертва на мечка в с.Орехово,Смолянско.Син на Мърчо и Шарка Каракитан. И той си дал живота за да пази поверената му стока.Поклон на такива кучета. Еййй тая мечка не ги оставя на мира тия приятели.Дойдоха да търсят помощ-кучета.Ще дадем 2 от нашите за през лятото.Те са печени и се надявам да я прогонят.Ще видим.Лошото че миналия ден се е нахранила там и сега много трудно се гони. 
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #161 on: May 20, 2010, 19:35:49 PM » |
|
ще чакаме хабер
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #162 on: May 20, 2010, 19:41:50 PM » |
|
Ще давам хабер,как иначе.Поискаха Перелик и Кипра,но Кипра се гони :confused:Та може да е младата Люта ли..ще видим. Имай и друг дето е готов да помага с кучета....Бай Седефчев :cheers:Те и ония знаят що е стадо и как се пази.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #163 on: May 20, 2010, 19:42:51 PM » |
|
те на бай Седефчев са му множко и без това 
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #164 on: May 20, 2010, 19:43:12 PM » |
|
...да не им дадеш някои хептен сербез ,че току виж и те пострадали ,все си мисля че с повечко кучета ще и е по трудно
|
|
|
|
|
|
|
|