Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 15:42:42 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437064 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
milkojor
Sr. Member

« Reply #30 on: February 02, 2009, 17:46:03 PM »

Как трябва да защити едно чобанско куче стадото си?.ne sus oblaivane ,i pazene da ne go primami vulka na tymnoto ,s ataka bez da se zamislia

Кога казваме че е успяло? kogato vidim che pravi gornoto .non stop ,ne ot vreme na vreme ili kogato se sluchi da e pri stokata

Как един хищник си върши работата? hishtnici vsekvi  doutochni se
Кога му признаваме успеха? ako stava vypros za hishtnika ,mi shtom e jiv e goliam uspeh za nego 
ако прави атака без да се замисля какво ще стане със стадото кой ще го пази докато кучето е отишло да гони вълка,а дали ще се върне изобщо работата му е да пази стадото гони до определено разстояние и се връща

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
petko
Hero Member

« Reply #31 on: February 02, 2009, 17:55:19 PM »

Как трябва да защити едно чобанско куче стадото си?.ne sus oblaivane ,i pazene da ne go primami vulka na tymnoto ,s ataka bez da se zamislia

Кога казваме че е успяло? kogato vidim che pravi gornoto .non stop ,ne ot vreme na vreme ili kogato se sluchi da e pri stokata

Как един хищник си върши работата? hishtnici vsekvi  doutochni se
Кога му признаваме успеха? ako stava vypros za hishtnika ,mi shtom e jiv e goliam uspeh za nego 
ако прави атака без да се замисля какво ще стане със стадото кой ще го пази докато кучето е отишло да гони вълка,а дали ще се върне изобщо работата му е да пази стадото гони до определено разстояние и се връща
kavo mu ima da misli be .i kak adjeba si go predstaviate tva gonene .be daite mi na men takiva de mogat da goniat vulk be po edin chas mi stiga ,maika im she razplacha ko ima kucheta de mogat da gi goniat estestveno che triabva da se vryshta ,kakvo she napravi edno kuche sled kato izgubi vulka ot pogled ?piknik? ili she sybira gybi ,na bvas mai kuchetata ne sa vi socialni kat huknat na niakyde si idvat sled chas ,kuchetat mi se vryshtat tochno sled minuta dve ,ne poveche ,kak si go predstaviash da goni vulk ,da trygne po sleda li dai da se doutochnim shtoto az kazvam da goni vulk na tova da go atakuva kogato vulka trygne da biaga kucheto uvisva,to nemoje da go sledva be razberete be hora

ia da te pitam imash 5 kucheta dvete trygvat sreshtu vylka ,drygite tri redno li e da ostanat da paziat stadoto?

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
STARTER
Hero Member

« Reply #32 on: February 02, 2009, 18:06:48 PM »

То, като лексикон ще вземе да стане. cheers

За мен нещата са прости. Кучето е успяло, когато стадото няма загуби. Убити или наранени животни.
Няма значение, как. Говорим за кучета, пазачи на стада. В това изречение пише всичко.

Хищника е успял, когато успее да вземе животно без да бъде пострада.

absoliutno ne sym suglasen ,edinstvenia chovek de znam da ne sa mu iali nikoga e edin de nikoga ne eimal kuche ,perfektnia pazach ,kuchetata koito znam da sa ubivali vylci  ,sa imali jertvi predi i sled tova  ,prichinata vylk da narani ili ubie jivotni mogat da sa mnogo ,bez kucheto da ima vina ,shte ti dam primer s moieto stado ejegodno lapat vulcite ,ednite sa na liavo drygite na diasno kuchetata ne mogat da budat navsiakude ,ednata rodila v baira i si sedi tam pri malkoto ,drygata okuciala i si idva sled dva chasa ...no haide pri men e po razlichno

kakvo shte kajesh ako chobanina zagubi ovca pribira se i gleda niama dve ,reshava da se vyrne i gi namira iziadeni ,koi e vinoven ,kucheto li? znachi li che to ne si e svyrshilo rabotata ?

vij ako vidia neshto v koeto povecheto ot vas viarvat ,da vidia vulk nablizo karvite da muchat za malkite bikovete da obikjaliat stadoto i kuchetat da se vpusnat i niakoi v tozi moment da ostane da "pazi"stadoto ,jalna mu maika ta ako shte i nito edno da ne sa pribrali togava to si e iasno za men ,niama smisul da gledam kuche de go e strah da trygne sreshtu vulka ,ma triabvali niakoi da ostane da pazi stadoto ,zaebi .a onezi de trygnali sreshtu vylka koi shte gi pazi,gospod li?

Не можах да разбера с какво не си съглаен. То си е написано ясно.
Всичко останало вече са ситуации и тълкувания.
Кучето е там за да пази стадото. Следователно, е успешно, когато го пази.
Ситуации, като загубената овца или родила на къра и т.н. са естествени (щом се занимаваш с животни знаеш) и въобще не ги обсъждам. Тези случай за мен не трябва да се разглеждат изцяло, като щета от хищник. По-скоро, като естествени загуби или грешки на пастира.

Хищника иска да яде. Успешен е, когато е нахранен.
Какво, защо и как си е съвсем различна теория вече.
petko
Hero Member

« Reply #33 on: February 02, 2009, 18:12:46 PM »

mi kucheto e uspialo kogato stadoto niama zagubi mi prozvucha taka

....uspeshen e kogato otgleda malko lol ,zaiajdam se be ,...ama e viarno

vtoroto izrechenie e za hishtnika
« Last Edit: February 02, 2009, 18:15:09 PM by petko » Logged

petko
Hero Member

« Reply #34 on: February 02, 2009, 18:14:34 PM »

atrter ami ako vylka uspee da narani i vse pak bude progonen ot kuchetata  lol

petko
Hero Member

« Reply #35 on: February 02, 2009, 18:27:55 PM »

ia da te pitam imash 5 kucheta dvete trygvat sreshtu vylka ,drygite tri redno li e da ostanat da paziat stadoto?

milkojor

STARTER
Hero Member

« Reply #36 on: February 02, 2009, 18:43:42 PM »

Тука вече идват нюансите. Черно, бяло и по средата много сиво.

Зависи, какво и колко е наранил и дали има последствия.

Има нещо, което не трябва да забравяме. Става дума за пазене на стадо, не за бой с хищници.
На мен, може да ми е голям кеф кучетата да удавят вълк, но акцента трябва да е в защитата на стадото. Така е създадено и само така може да бъде запазено овчарското ни куче.
petko
Hero Member

« Reply #37 on: February 02, 2009, 18:49:14 PM »

Тука вече идват нюансите. Черно, бяло и по средата много сиво.

Зависи, какво и колко е наранил и дали има последствия.

Има нещо, което не трябва да забравяме. Става дума за пазене на стадо, не за бой с хищници.
На мен, може да ми е голям кеф кучетата да удавят вълк, но акцента трябва да е в защитата на стадото. Така е създадено и само така може да бъде запазено овчарското ни куче.
kazah progoni ...mnogo dobre znam kavo znachi kuche da ubie vylk .....vulka e sbyrkan neshto ,besen ,kuc,mnogo gladen ,iznenadan, bremenen .....vse nenormalen men ako pitash i nezaslujavasht veche da jivee  :lol:9da ne obidia sa liubitelite na divotot  ,no puk si e dokazatelstvo che ne si popliuvat kuchetata

milkojor
Sr. Member

« Reply #38 on: February 02, 2009, 19:20:04 PM »

milkojor
Аз съм написал по горе какво трябва да направи то не е гонче да гони а да си пази поверените му овце и да изгони хищника на безопасно разтояние от стадото

dandi
Hero Member

« Reply #39 on: February 02, 2009, 19:24:48 PM »

milkojor
Тия дето останат при стадото,гарги ги яли.Длъжни са да гонят,до едно,даже кутретата.Друг е въпроса,че малките по бързо се връщат край стадото.Но има и друго според мен,случва се когато вълците са два и повече.Тагава(почти винаги) единия се впуска и кучетата го погват.За останалите вълк/ци стадото остава чисто(непазено от кучетата).Майсторлъка е да си научил кучетата при дадено свиркане или викане да се върнат,защото си на зор.
dandi
Hero Member

« Reply #40 on: February 02, 2009, 19:30:49 PM »

Е..?
И?

Как трябва да защити едно чобанско куче стадото си?
Кога казваме че е успяло?

Как един хищник си върши работата?
Кога му признаваме успеха?
Как...с всички умения на пазач които притежава,те са много.Въпроса е до колко кучето умее да ги използва.
Успяло е когато му разчиташ на 100%.Има те няма те край стаката.

Ако хищника не си върши работата в смисъла в който питаш,не би оцелял.
Успех му е когата успее да надхитри кучетата.
dandi
Hero Member

« Reply #41 on: February 02, 2009, 19:39:26 PM »

Много по лесно е кучетата да прогонят хищника преди да се е накървил,т.е. преди да е наранил или убил животно,особено що се касае за мечка. :smile:Ако кучетата успеят да оттърват убита от мечка овца,значи са "яки" кучета и са пазачи.
За щастие или нещастие съм присъствала баш в такъв момент.Мечката яростно си пази плячката,трябва да усети доста дебел край на тоягата за да остави плячката и да бяга.
milkojor
Sr. Member

« Reply #42 on: February 02, 2009, 20:03:17 PM »

което сигурно рядко става мечката да си остави плячката

dandi
Hero Member

« Reply #43 on: February 02, 2009, 20:06:34 PM »

Става,става,зависи от кучетата,ако и дадат зор оставя си плячката и още как.
milkojor
Sr. Member

« Reply #44 on: February 02, 2009, 21:04:35 PM »

cheers благодаря за изчерпателния отговор по темата

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 35
  Print  

Jump to: