И аз благодаря.
Все съм чувала от чобани:
"Ти един път нахрани вълка, пък после чакай да не се върне.." - т.е. майката му е да не го нахраниш.. Интересно ми е при кучетата дали е така? Може ли от раз да прогони хищник /без задължително да влиза в схватка с него/ така че този хищник да не се върне повече да търси да яде от това стадо или в този ареал? Как? А при положение, че това е първи сблъсък на глутница вълци с личното стадо и кучетата - каква е вероятността това да се случи и какви биха били последствията за кучетата според вас?
Отговора не само не е изчерпателен,а е нищо в сравнение с това което може да се каже по въпроса.

Вярно е че нахраниш ли хищник той ще се върне,намхранил ли се е някъде,той се връща за още.
По принцип до схватка почти не се стига или това се случва много рядко.Схватката по скоро е кой кой ще надхитри,хищника кучетата или обратно.Хищника,дори прогонен пак се връща ,не на другия ден,а след време все едно чака кучетата да се успокоят ;)Нужни са няколко неуспешни опита за да се откаже и да си търси късмета другаде(те хищтниците лесно не се отказват).
Стигне ли се до сблъсък и ако кучетата са достатъчно силни да "натрият носа на хищника както трябва" той не се връща,пробва на друго място.
" А при положение, че това е първи сблъсък на глутница вълци с личното стадо и кучетата - каква е вероятността това да се случи и какви биха били последствията за кучетата според вас?"
Първи,втори.....при тези ситуации няма познанство,няма еднаквост,всеки път е различно.Има ли хищници има сблъсъци-неизбежно е.
Хищниците много добре преценят ситуацията,кучетата и т.н.При 5-6 възрастни кучета не биха влезли в сблъсък за нищо на света.Могат да следват стадото с дни отдалече и не намерят ли удачна за тях ситуация(или да надхитрят кучетата-да ги отдалечат по някакъв начин или да издебнат момент в който те не са наблизо)дори няма да пробват да нападнат.
Ако обаче имаш 1 възрастно куче и 2-3 кутрета да речем вероятноста мечката примерно да тръгне дори срещу тях е много голяма.Това може да се окаже пагубно за кучетата.