Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. September 13, 2026, 12:42:28 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29
  Print  
Author Topic: Из медиите  (Read 487794 times)
0 Members and 15 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #405 on: July 02, 2026, 07:02:00 AM »

Към момента е само във фейсбук, като лента, дано да се отваря.  smile

https://www.facebook.com/share/r/1BrQ8Dy7Mr/
Ariman
Hero Member

« Reply #406 on: August 03, 2026, 12:05:51 PM »

Божко, браво! Удобно поднесена информация в стил „да се знае, колкото да не е без хикс“. Тъй като приетия нов регламент на ЕС, който ще регулира и/или забранява инбридинга (семейно дърво вече толкова сплело се, че прилича повече на кръг), предвижда преходни периоди за адаптация на професионалните развъдници, та да те питам - планирате ли предприемането на конкретни стъпки, за да покриете тези стандарти, извън досегашната практика?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #407 on: August 17, 2026, 12:56:14 PM »

Божко, браво! Удобно поднесена информация в стил „да се знае, колкото да не е без хикс“. Тъй като приетия нов регламент на ЕС, който ще регулира и/или забранява инбридинга (семейно дърво вече толкова сплело се, че прилича повече на кръг), предвижда преходни периоди за адаптация на професионалните развъдници, та да те питам - планирате ли предприемането на конкретни стъпки, за да покриете тези стандарти, извън досегашната практика?

-" Удобно поднесена информация в стил „да се знае, колкото да не е без хикс“." - Това не го разбрах в какъв смисъл дойде.
-"Тъй като приетия нов регламент на ЕС, който ще регулира и/или забранява инбридинга (семейно дърво вече толкова сплело се, че прилича повече на кръг), предвижда преходни периоди за адаптация на професионалните развъдници" - Аз лично на този етап не мисля, че ЕС може да контролира по някакъв начин  случващото се в кучкарските клубове и развъдници в България или в която и да е друга страна от ЕС. Лично с това впечатление оставам на база, на това което виждам когато съм на различни посещения при колеги в ЕС и извън него.
От тук следва, че от наша страна все още не се налага да правим каквито и да било стъпка в тази насока.
« Last Edit: August 17, 2026, 12:57:07 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #408 on: August 24, 2026, 09:13:54 AM »

Божко, благодаря ти за отговора, макар че той само открехва вратата към темата, вместо да я разгледа сериозно. Поставената от теб „лента“ си остава точно това: повърхностно поднесена информация в стил „да се знае, колкото да не е без хикс“, отчиташ присъствие, без да засягаш реалния проблем.
   Наблюдавайки последните ти публикации и начина, по който наричаш Акин Тюлюбаш „колега“, си личи едно доста удобно флиртуване с антисистемната му риторика. Така и тезата ти, че ЕС(ако щеш и МФК) едва ли не няма механизми да контролира развъдниците (по света и у нас), си идва на мястото.
   Божко, редовно регистрираните организации и професионални развъдници не са ли най-лесно поддаващите се на контрол субекти, защото (се предполага, че) работите на светло - с официални документи и регистри, за разлика от нелегалните „изби“? Не ти ли звучи като чиста стратегия на щрауса,  да се разчита, че законите не важат и да чакаме „да ни хванат“, което всъщност е проба широко затваряне на очите пред генетичното здраве на самите породи?
   Интересно ми е да разбера ти самият каква позиция заемаш. Като новоизбран ръководител, какъв е твоят личен подход към инбридинга и какво правите или ще правите на практика, за да се промени тази порочност?

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #409 on: August 24, 2026, 10:55:45 AM »

Posted by: Ariman
Insert Quote
   Божко, благодаря ти за отговора, макар че той само открехва вратата към темата, вместо да я разгледа сериозно. Поставената от теб „лента“ си остава точно това: повърхностно поднесена информация в стил „да се знае, колкото да не е без хикс“, отчиташ присъствие, без да засягаш реалния проблем.
   Наблюдавайки последните ти публикации и начина, по който наричаш Акин Тюлюбаш „колега“, си личи едно доста удобно флиртуване с антисистемната му риторика. Така и тезата ти, че ЕС(ако щеш и МФК) едва ли не няма механизми да контролира развъдниците (по света и у нас), си идва на мястото.
   Божко, редовно регистрираните организации и професионални развъдници не са ли най-лесно поддаващите се на контрол субекти, защото (се предполага, че) работите на светло - с официални документи и регистри, за разлика от нелегалните „изби“? Не ти ли звучи като чиста стратегия на щрауса,  да се разчита, че законите не важат и да чакаме „да ни хванат“, което всъщност е проба широко затваряне на очите пред генетичното здраве на самите породи?
   Интересно ми е да разбера ти самият каква позиция заемаш. Като новоизбран ръководител, какъв е твоят личен подход към инбридинга и какво правите или ще правите на практика, за да се промени тази порочност?

1.Хипотетично на книга Да, но на практика не мисля, че към този момент е възможно да се налага контрол в тази насока. И това не става дума за хората работещи  на "светло" или Не
 Естеството на работа при клубовете в евро държавите е на принципа:
- Екстериорна оценка или оценки
-Опис на произход ( най вече за да се види, че кучетата назад фигурират в регистъра на клуба)
- Платен членски внос
Всичко извън по горе описаното няма значение за развъдниците или организациите.
 Не мисля, че има механизми с които да бъдат насърчавани или ограничавани организациите, клубовете и развъдниците да използват или да не използват близкородствените връзки. Също така ще подчертая, че не мисля, че по някакъв начин може да се въздейства на членовете на която и да е организация у нас или в останалата част на ЕС как да водят развъдната си дейност ( държава към клуб, клуб към развъдник)  и по скоро регулатора мисля, че се свежда до интереса към дадено развъждане, това виждам където и да отида.
За мен е хубаво хората които се занимават с развъждане и селекция да имат образование в тази насока, може би в краен случай поне да имат присъствие на семинари или екстериорни прегледи,  но и това не е масово за съжаление.
2.И ако предположим, че има такива механизми, които да влияят на развъдната дейност,  защото към днешна дата няма, то кой би налагал контрол и на какъв принцип ще бъде избиран подобен орган.
3. Нашата държава и законодателство, а и ЕС се интересуват само и единствено от пари. Организация, клуб, развъдник, приют или заден двор да има валидна регистрация и да бъде платен и пащани на време такси и данъците за да се трупат пари. Нищо друго няма значение за държавата и държавите от ЕС .
 4.В моята работа, също залагам на близкородствени връзки.
« Last Edit: August 24, 2026, 10:59:28 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #410 on: August 24, 2026, 13:46:14 PM »

Браво Божко, изненадващо честен отговор! С него на практика казваш в прав текст това, което ти спестих в първия си коментар – че системата е болна, а ръководителите ѝ предпочитат удобно бездействие.

Напълно разбирам гледната ти точка, че практиката се разминава с теорията – винаги е така, въпросът е точно колко. Иска ми се да погледнем към самите механизми, които всъщност съществуват. Например, Правилника за селекция и развъждане на самата МАКК – нали, същата тази организация, за чиито принципи вече носиш отговорност. Защото черно на бяло в този правилник нещата са разписани доста сериозно: има и механизми, а и контрол!

В тази връзка, понеже ти си от вътрешната страна на нещата и имаш реален поглед върху процесите, може ли да споделиш как се случва това на практика при вас:
- Тези описани разрешения от Комисията по селекция и развъждане за по-тесен инбридинг официално ли се оформят документално, или всичко остава на ниво устни уговорки между тесния кръг от хора?
- Кой в момента оглавява и какъв есъстава на Комисията по селекция и развъждане и как изглеждат на практика тези задължителни годишни доклади за състоянието на генофонда, където любители могат да се запознаят с тях?

Ще се радвам да осветлиш тези детайли, защото ако правилата вече са на хартия, логично е да погледнем как работи механизмът им на реализация, не мислиш ли ?

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #411 on: August 25, 2026, 03:59:43 AM »

Браво Божко, изненадващо честен отговор! С него на практика казваш в прав текст това, което ти спестих в първия си коментар – че системата е болна, а ръководителите ѝ предпочитат удобно бездействие.

Напълно разбирам гледната ти точка, че практиката се разминава с теорията – винаги е така, въпросът е точно колко. Иска ми се да погледнем към самите механизми, които всъщност съществуват. Например, Правилника за селекция и развъждане на самата МАКК – нали, същата тази организация, за чиито принципи вече носиш отговорност. Защото черно на бяло в този правилник нещата са разписани доста сериозно: има и механизми, а и контрол!

В тази връзка, понеже ти си от вътрешната страна на нещата и имаш реален поглед върху процесите, може ли да споделиш как се случва това на практика при вас:
- Тези описани разрешения от Комисията по селекция и развъждане за по-тесен инбридинг официално ли се оформят документално, или всичко остава на ниво устни уговорки между тесния кръг от хора?
- Кой в момента оглавява и какъв есъстава на Комисията по селекция и развъждане и как изглеждат на практика тези задължителни годишни доклади за състоянието на генофонда, където любители могат да се запознаят с тях?

Ще се радвам да осветлиш тези детайли, защото ако правилата вече са на хартия, логично е да погледнем как работи механизмът им на реализация, не мислиш ли ?

Не мисля, че се налага, а и не е редно да споделям принципи на работа или друга информация касаеща взимане на решенията в МАКК , това касае само и единствено ръководния състав и членовете на самата организация. Такъв тип информация може и се разисква на общи събрания. Колкото до състоянието на генофонда, плюсове и минуси от даден тип развъждане, може да се види и научи от семинарите които организира МАКК. От друга страна всички любители и симпатизанти могат да добиват информация от електронния регистър или да се свързват с избрания от тях развъдник да си гостуват и да се запознават с работата от първо лице. Поздрави
rex
Hero Member

« Reply #412 on: August 25, 2026, 13:25:53 PM »

Не вярвам да върлува чак такава амнезия, че да сме забравили за „приятелските компромиси“ - да не ги изброявам всичките, че някой може да получи гадни дежа вю - та на тема Правилник за селекция и развъждане. Та преди да тръгнем да вървим под мотото „На гол … зелен бъз“, е хубаво е да си спомним, че многобройни примери за горното все още стоят на страниците на този някога (много отдавна) приятен форум.

Иначе конкретно по темата – възможни са два сценария за изпълнение на евродирективата:
1.   Фантастичен – в популацията под селекционен контрол се намират две неродствени разнополови кучета, от които се произвежда аутбредно кучило;
2.   Реалистичен – на неустановена дестинация в пазарджишко кацат извънземни. С антигравитационен метод разтоварват колби, епруветки и ДНК-принтери. С посочената апарутара  тутакси спретват чисто нова, наотакована популация на КК.
От храстите се надига представител на човешкия вид – станал неволен свидетел на сътворението, докато е задоволявал голяма физиологична нужда., Докато си закопчава гащите, същия произнася с треперещ глас : „ Ужас, ужас!“

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #413 on: September 03, 2026, 13:09:26 PM »

Не мисля, че се налага, а и не е редно да споделям принципи на работа или друга информация касаеща взимане на решенията в МАКК , това касае само и единствено ръководния състав и членовете на самата организация. Такъв тип информация може и се разисква на общи събрания. Колкото до състоянието на генофонда, плюсове и минуси от даден тип развъждане, може да се види и научи от семинарите които организира МАКК. От друга страна всички любители и симпатизанти могат да добиват информация от електронния регистър или да се свързват с избрания от тях развъдник да си гостуват и да се запознават с работата от първо лице. Поздрави

Божко, този ти отговор всъщност е най-красноречивият от всички дотук! Това капсулиране и отказ от прозрачност казва повече от всичко.

Жалко за породата и за хората, които все още вярват, че се прави съвременна, планирана и контролируема селекция. Поне вече всичко е черно на бяло. Тъжното в случая е, че въпреки че си новоизбран председател, от когото сигурно са очаквали някаква промяна или поне институционална култура, с този род отговор демонстрираш, че лицето на ръководството може и да е ново, но похватите си остават добре познатите стари: бездействие, работа „на ухо“ зад паравана „това е вътрешна тайна“.

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #414 on: September 03, 2026, 18:21:26 PM »

Божко, този ти отговор всъщност е най-красноречивият от всички дотук! Това капсулиране и отказ от прозрачност казва повече от всичко.

Жалко за породата и за хората, които все още вярват, че се прави съвременна, планирана и контролируема селекция. Поне вече всичко е черно на бяло. Тъжното в случая е, че въпреки че си новоизбран председател, от когото сигурно са очаквали някаква промяна или поне институционална култура, с този род отговор демонстрираш, че лицето на ръководството може и да е ново, но похватите си остават добре познатите стари: бездействие, работа „на ухо“ зад паравана „това е вътрешна тайна“.

Нещо или аз не мога да разбера или опитваш да ми слагаш думи в устата. Реално може би щеше да ме разбереш, ако някога беше членувал в организация или клуб за някакви животни. Да подчертая, че всяка развъдна асоциация, било то със стопанска или не стопанска цел, не дава информация на Външни лица за: 1. планирани задачи, 2. планиране на връзки, 3.посока и начин на работа, 4.проекти или прочие, което  си е информация касаеща единствено членовете. До този момент аз лично не съм видял някъде да има по голяма прозрачност от към работата и посоката , каквато има при МАКК и НОКК. Можеш да ме обориш като ми дадеш пример с клуб, организация или сдружение за каквито животни се сетиш от рибки до гълъби , включая България и ЕС  . Реално не зная колко по прозрачно може да бъде при положение, че си има публичен регистър. Така, че въобще не е така както си го мислиш, ако пък не си съгласен, то можеш да подадеш молба за членство в първата организация или клуб за който се сетиш, без значение от вида животни и ще се убедиш сам. И още нещо, това дали даден начин на работа е правилен или не се доказва с работа и личен пример, който ти до този момент не си показал. Обори ме с работа - влез в клуб, започни да убеждаваш хората, че твоята посока е правилна, наложи идеите си накарай хората да работят по твоя модел на прозрачност, който смяташ че е правилен, после планирай връзки и твои и на чуждите животни и произвеждай, намирай правилни хора на които да се дават животинките и достигни до етап до който можеш да кажеш - ето вижте - вашия начин на работа и мислене е грешен, а моя е правилен.
Поздрави
« Last Edit: September 03, 2026, 18:23:09 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #415 on: September 04, 2026, 08:32:34 AM »

Божко, за това кой какво и на кого „слага“ няма да отварям дума — явно там имате някакви ваши си вътрешни традиции.

Изписа цял трактат срещу искания за „планирани връзки“, „проекти“ и „бъдещи планове“ — неща, които никой-никога не ти е искал. Питанията ми бяха елементарни и за настоящи факти.

И така... вече се появява първият парадокс: съставът на Развъдната ви комисия е съвсем актуализиран и виси най-официално на заглавната страница на собствения ви сайт! Всеки външен човек го вижда с едно щракване. И на този фон ти съвсем сериозно излизаш във форума и обясняваш, че това било „вътрешна тайна, която не било редно да споделяш с външни лица“ и „никой клуб в ЕС не я давал“?!
Това какво е, Божко? Лявата ти ръка не знае какво прави дясната, или просто отчайващо бягаш от отговорност дали тези хора на хартия изобщо знаят, че са в тази комисия и дали въобще подписват нещо?

А относно великата „прозрачност“ в публичния ви регистър — той е толкова актуален, че най-новото качено кучило там е от... 2018, разбира се, след всички до сега от 2026!
Но дори и в този съшит регистър лъсва уникалната ви „зоотехника“: Кучката Мура Вулкан от 2020 г. насам е избълва над 20 кучета, но все от един и същ мъжки (Дорко Вулкан), който от своя страна има над 70 директни синове и дъщери! 70! И тук е страхотният майтап: кучката е произведена и е ползвана именно в развъдник, чийто собственик е... член на същата тази Развъдна комисия! smile
Тоест човекът, който трябва да контролира и одобрява селекцията, сам върти поточна линия в собствения си развъдник! Това ли е висшата научна селекция и контролът върху инбридинга?

А колкото до любимата председателска опорка „направи развъдник, влез при нас и се доказвай с работа“ — спести ми я, вече сме го гледали този филм. Всички помним как един твой приятел беше най-големият хейтър във форума и се скъсваше да критикува (къде с право), докато не се оказа собственик на кучка от развъдник към МАКК. А най-големият ироничен детайл е, че ти самият днес ползваш кучета, които доскоро дори не се пишеха каракачанско! Тази схема с „укротяването през членство и размяна на кучета“ при мен не минава.

Сам виждаш, че не е нужно човек да е главен готвач, за да види, че манджата е изгоряла, нито да става член на МАКК, за да забележи как председателят обявява публичните данни от заглавната си страница за „строго охранявана клубна тайна“, докато членът на Селекционната му комисия сам си прави, каквото си иска в развъдника.
Продължавай да ми обясняваш за „прозрачността“. Наистина е забавно.

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #416 on: September 04, 2026, 10:06:56 AM »

Божко, за това кой какво и на кого „слага“ няма да отварям дума — явно там имате някакви ваши си вътрешни традиции.

Изписа цял трактат срещу искания за „планирани връзки“, „проекти“ и „бъдещи планове“ — неща, които никой-никога не ти е искал. Питанията ми бяха елементарни и за настоящи факти.

И така... вече се появява първият парадокс: съставът на Развъдната ви комисия е съвсем актуализиран и виси най-официално на заглавната страница на собствения ви сайт! Всеки външен човек го вижда с едно щракване. И на този фон ти съвсем сериозно излизаш във форума и обясняваш, че това било „вътрешна тайна, която не било редно да споделяш с външни лица“ и „никой клуб в ЕС не я давал“?!
Това какво е, Божко? Лявата ти ръка не знае какво прави дясната, или просто отчайващо бягаш от отговорност дали тези хора на хартия изобщо знаят, че са в тази комисия и дали въобще подписват нещо?

А относно великата „прозрачност“ в публичния ви регистър — той е толкова актуален, че най-новото качено кучило там е от... 2018, разбира се, след всички до сега от 2026!
Но дори и в този съшит регистър лъсва уникалната ви „зоотехника“: Кучката Мура Вулкан от 2020 г. насам е избълва над 20 кучета, но все от един и същ мъжки (Дорко Вулкан), който от своя страна има над 70 директни синове и дъщери! 70! И тук е страхотният майтап: кучката е произведена и е ползвана именно в развъдник, чийто собственик е... член на същата тази Развъдна комисия! smile
Тоест човекът, който трябва да контролира и одобрява селекцията, сам върти поточна линия в собствения си развъдник! Това ли е висшата научна селекция и контролът върху инбридинга?

А колкото до любимата председателска опорка „направи развъдник, влез при нас и се доказвай с работа“ — спести ми я, вече сме го гледали този филм. Всички помним как един твой приятел беше най-големият хейтър във форума и се скъсваше да критикува (къде с право), докато не се оказа собственик на кучка от развъдник към МАКК. А най-големият ироничен детайл е, че ти самият днес ползваш кучета, които доскоро дори не се пишеха каракачанско! Тази схема с „укротяването през членство и размяна на кучета“ при мен не минава.

Сам виждаш, че не е нужно човек да е главен готвач, за да види, че манджата е изгоряла, нито да става член на МАКК, за да забележи как председателят обявява публичните данни от заглавната си страница за „строго охранявана клубна тайна“, докато членът на Селекционната му комисия сам си прави, каквото си иска в развъдника.
Продължавай да ми обясняваш за „прозрачността“. Наистина е забавно.

Не държа да те укротявам с членство,  просто ти задавам че отстрани нещата изглеждат по различен начин и след като си външен, никой няма да си прави труда да споделя с теб каквото и да е. И да точно пред странични хора от които нищо не зависи могат и ще минават тези, включая и теб в това число. Не се страхувай, а влез в някой клуб и ще се убедиш сам.
Манджата уж изгоряла, но пък работата върви и продължава да върви и ентусиасти не липсват, така както и продължават да се получават желани връзки.
В регистъра имаше застои по редица причини, но от както подехме работата в опреснен и обновен състав, то работата и там върви, при това отлично.
 Дали някой член желае да си обявява или не публично данните в определен период е чисто негова работа, при положение че са информирани отговорните хора, все пак членството е доброволно и в клуба са важни членовете и животните, а не как да не бъде огорчен някой онлайн потребител.
Колкото до ползваните от мен кучета ще кажа, че кучета излезна ли от нашия двор са били винаги във всички клубове  за КК и БОК  от създаването си та до ден днешен. И щом са ме приели в МАКК, то съм покрил критериите за да си докажа животните пред развъдната комисия, че кучетата ми могат да бъдат в редиците на МАКК.
И да, наистина се забавлявам да си разтягаме локуми с теб.
Поздрави cheers
« Last Edit: September 04, 2026, 10:07:14 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
rex
Hero Member

« Reply #417 on: September 05, 2026, 07:38:59 AM »

Колко вървят нещата беше видно от едни препоръки от проверка на ИАСРЖ, сканираното копие от която беше качено тук преди няколко години, като в последствие мистериозно изчезна. Но стоят няколко коментара, които описват що-годе картината с констатациите от проверката. А най-странното е, че част от „страничните наблюдатели“ години наред посочваха същите проблеми и недостатъци, неглижирани от ракетата-носител като дребни и маловажни. Типично в духа на руската „показуха“ – да се покажем на чужденците, че не сме такива каквито сме. И да сме особено доволни от това самозалъгване.

...
За пример нека коментираме препоръките:
   По т.1 ние само 134 кучета ли имаме? Къде са останалите? Как ще се представи пълен списък до 30-ти януари, който е след 6 дни, като няма как да бъдат обходени всички, чипирани и описани кучетата им. Защо да цитирам примери, като всички знаем, че са чипирани 4, пък са 10. Или пък са чипирани 10 пък са 30. Това пак ли зависи от членовете и какъв контрол им се упражнява?
   По т.2 ето, че следва всички кучета, с които МАКК работи да са със сертификат или родословие, тоест няма такъв филм за тия кучета искам, за тия не искам. И защо трябва бъдещият клиент да си търси родословие от ръководството на МАКК, не е ли редно този дето дава, продава кутрето да предостави с него и родословие? Тъй, освен това се споменава за чипирани на всички животни, до кога ще се толерира не чипирането? И щом е задължително, пък на някои не им стигат парите за чипове, не е ли редно МАКК от субсидията, която взима, като развъдна организация да съфинансира или напълно финансира? И ако не взима, членовете ли са виновни, че не взима?

Тук до края на месеца се очаква от ръководството да предаде родословия и други книжа, за да се коригира породата от ИАРСЖ в системата на ВетИс, а не да се карам с хората. Защото никой нищо няма да коригира преди да се получат книжата от ръководството.

По т.3 как точно е организиран този контрол? И по-важното, как смятате да бъде организиран подобен контрол в бъдеще?

По т.4 отново ИАРСЖ изисква документация, която се издава в следствие работа на терен, как смятате да се организира това? И тук ми се появява друг въпрос, защо чак сега се регистрира МАКК, като развъдна организация? Защо това не е разяснено на членовете, които са МАКК и докога ще се държат същите в информационно затъмнение?

Благодаря ви за отговорите.

Във връзка с горното, не мисля че е особено вярно твърдението ти, че всеки може да обявява или да не обявява резултатите от работата си когато му е кеф. Като гледам и официалните контролиращи органи мислят по същия начин.
      Преекспониране на тенденцията „едно момиче и едно друго“, както и снимането на седнали кучета или снимки само на предната им половина, не следва да надхвърлят като начин на мислене дворното ниво на нечии лични разбирания относно това какво следва да се показва и какво не. Работата с „колеги от ЕС“ и други точки на света предполага един доста по-широк мироглед.
      И в заключение ако позволиш да се изразя метафорично – ако ти си новата ракета-носител на МАКК, то отляво и отдясно ти стоят все същите резервоари като на старата, така че колко пък да ви е обновен и опреснен състава...

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #418 on: September 05, 2026, 12:55:08 PM »

Колко вървят нещата беше видно от едни препоръки от проверка на ИАСРЖ, сканираното копие от която беше качено тук преди няколко години, като в последствие мистериозно изчезна. Но стоят няколко коментара, които описват що-годе картината с констатациите от проверката. А най-странното е, че част от „страничните наблюдатели“ години наред посочваха същите проблеми и недостатъци, неглижирани от ракетата-носител като дребни и маловажни. Типично в духа на руската „показуха“ – да се покажем на чужденците, че не сме такива каквито сме. И да сме особено доволни от това самозалъгване.

...
За пример нека коментираме препоръките:
   По т.1 ние само 134 кучета ли имаме? Къде са останалите? Как ще се представи пълен списък до 30-ти януари, който е след 6 дни, като няма как да бъдат обходени всички, чипирани и описани кучетата им. Защо да цитирам примери, като всички знаем, че са чипирани 4, пък са 10. Или пък са чипирани 10 пък са 30. Това пак ли зависи от членовете и какъв контрол им се упражнява?
   По т.2 ето, че следва всички кучета, с които МАКК работи да са със сертификат или родословие, тоест няма такъв филм за тия кучета искам, за тия не искам. И защо трябва бъдещият клиент да си търси родословие от ръководството на МАКК, не е ли редно този дето дава, продава кутрето да предостави с него и родословие? Тъй, освен това се споменава за чипирани на всички животни, до кога ще се толерира не чипирането? И щом е задължително, пък на някои не им стигат парите за чипове, не е ли редно МАКК от субсидията, която взима, като развъдна организация да съфинансира или напълно финансира? И ако не взима, членовете ли са виновни, че не взима?

Тук до края на месеца се очаква от ръководството да предаде родословия и други книжа, за да се коригира породата от ИАРСЖ в системата на ВетИс, а не да се карам с хората. Защото никой нищо няма да коригира преди да се получат книжата от ръководството.

По т.3 как точно е организиран този контрол? И по-важното, как смятате да бъде организиран подобен контрол в бъдеще?

По т.4 отново ИАРСЖ изисква документация, която се издава в следствие работа на терен, как смятате да се организира това? И тук ми се появява друг въпрос, защо чак сега се регистрира МАКК, като развъдна организация? Защо това не е разяснено на членовете, които са МАКК и докога ще се държат същите в информационно затъмнение?

Благодаря ви за отговорите.

Във връзка с горното, не мисля че е особено вярно твърдението ти, че всеки може да обявява или да не обявява резултатите от работата си когато му е кеф. Като гледам и официалните контролиращи органи мислят по същия начин.
      Преекспониране на тенденцията „едно момиче и едно друго“, както и снимането на седнали кучета или снимки само на предната им половина, не следва да надхвърлят като начин на мислене дворното ниво на нечии лични разбирания относно това какво следва да се показва и какво не. Работата с „колеги от ЕС“ и други точки на света предполага един доста по-широк мироглед.
      И в заключение ако позволиш да се изразя метафорично – ако ти си новата ракета-носител на МАКК, то отляво и отдясно ти стоят все същите резервоари като на старата, така че колко пък да ви е обновен и опреснен състава...

Охоо Рекси, радвам се че се появяваш.
По повод контестациите мога да добавя, че е почти задължителна практика при проверка да бъде записана някаква препоръка или несъответствие и това ще ти го кажа, като човек който е работил в една от големите развъдни асоциации, също и като човек който всяка година минава по няколко пъти през различни документални и теренни проверки от МЗХ, БАБХ или БСА  Wink .
Та руска показуха няма и няма и да има .  
По долното ти твърдение не мисля, че трябва пак да го обяснявам предвид че когато е трябвало това е било направено.
Не знаех че има някаква нормативна база, която да ме задължава как да си снимам животните и как да си кръщавам постовете и ако не ми беше смешно, може би щях да те съжалявам за това. По начина, който го излагаш то едва ли не всичко трябва да става изцяло идентично с останалите и всички да са под общ знаменател - това не ти ли звучи малко руско Рекси , всичко да е еднообразно и по калъп - идеи, снимки, мислене , позициониране, кръщаване на постовете и прочие. Та ако нещо не е според всеобщия модел и мироглед то трябва да се заклеймява   biggrin biggrin biggrin .
И да работата и обиколките които правя целогодишно ми дават мироглед и база за сравнения.
И приказката че "Жабата когато видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак" това ли трябва да е модела на работа и мислене  confused confused confused
Поздрави Рекси  cheers  
« Last Edit: September 05, 2026, 12:57:38 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
rex
Hero Member

« Reply #419 on: September 05, 2026, 14:15:52 PM »

Не знам какво трябва да означава „контестации“ в светлината на текущия разговор, но пък аз от опит ще ти кажа, че предписания се дават там, където са установени несъответствия. Странно, че тези за които аз ти дадох пример те веселят, вместо да те притесняват – но, света е шарен и председатели дебнат отвсякъде, както се казва.
   Радвам се, че притежаваш толкова богати опит и експертиза, както описваш – и на терен, и административен– това неминуемо ще спомогне при контактите с колеги от ЕС и други локации! Защото нали знаеш  - има някои, които на стари години завършат нещо си (както се казва по милости),  сложат едни латексови ръкавици и си помислят, че са хванали еди-кого си за шушляка. Радвам се, че случая далеч не е такъв, а става въпрос за една амалгама от ерудиция, опит и професионална самоувереност!

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29
  Print  

Jump to: