Трайко от Ицо разбрах ,4е си млад мераклия и затова ти казвам ,4е ни си задаваш правилно въпроса.въпросът кое 4обанското ку4е на българина,трябва да е поскоро какво е,как изглежда и как ще се развива в бъдеще.не може да кажжеш кое е тъй като във всички организации има 4итави ку4ета.разбираш ли мисълта ми?освен това Брад-пит правилно каза 4е след десетина години породата ще се уеднакви , а генети4ното многобразие е едно от големите предимства на аборигенните породи според мен .доста време съм работил със работни немски ов4арки и мога да кажа 4е униформеноста ,уеднаквяването и генети4ното еднообразие са нанесли много голям удар върху породата.когато по4нах да работя с тях видях ,4е нямат нищо общо с прекрасните работни ку4ета ,които помня от грани4ните застави в нашия район.и отново ще направя един аналог с големината и работните ка4ества.едно време пове4ето ку4ета по заставите бяха изто4ноевропейци и голяма 4аст от тях бяха между 70-75 см и това не им пре4еше да правят големи преходи и проследявания по границата.също така преди 20 г най-доброто ку4е в Гоцедел4евския грани4ен отряд беще от така наре4ените ГДР-линии и тежеше над 50 кг при ръст под 70см.проумейте ,4е няма пряка връзка между .ръст ,килограми и работни ка4ества.разбира се не трябва да се изпада в мания за гигантизъм.и като 4е ли най-пряко засегнатия от дискусията Пеньо ме разбра най-добре.Също така напълно се съгласявам с него 4е дребно и немощно ку4е не трябва да са синоними.тъй като по индекс за масивност едно ку4е 66-67 см може да изпреварва да ре4ем едно 72-73 см.и пак излиза че вси4ко е индивидуално ,затова е много трудно да се правят генерални обобщения.
Така е, млад мераклия съм! Горд собственик на куче от Гривчо на Ицо Гончев, внучка на име Тунджа! Вярно е и си прав, че и в други организации има добри кучета, но политиката и стратегията им за развитие е супер комерсиализираната и продажна и това води да затриване на животните, нещо, което в МАКК не виждам! Аз лично започнах и си харесвам кучетата и ще продължа да развивам линията на Мечо Асеновградският, тъй като ми харесва и виждам, че кучетата са супер интелигентни, както и че притежават характер и не се предават лесно! Не бих подменил кучетата си нищо на света, както и не бих върнал времето назад!
Виж темата беше дали се толерира умишлено нещо, въпрос повдигнат от човек, който се възползва и не уважава и почита работата на останалите! Това в никакъв случай не толерирам! Надявам се, че и ти имаш това мнение за кражбата и неуважението! Относно Ицо, надявам се, да се запознаем и лично! И помни може да съм млад мераклия в областта на кучетата и овчарлъка, но не съм млад мераклия в други области на живота и чувам петела!
Бъди здрав и дано разбереш какво се опитвам да кажа!