na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #720 on: May 29, 2018, 19:11:33 PM » |
|
Главата е най-характерния породен белег на една порода!  Поражда много въпроси относно документацията. 
|
|
« Last Edit: May 29, 2018, 19:14:05 PM by na Brad Pit- brat my »
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #721 on: May 29, 2018, 20:19:57 PM » |
|
Ако ще работим за създаване на порода или опазването и’, още известно време ще излизат някой нетипични кучета от проверени родители. Но след това този процент ще клони към нула. Докато ако продължаваме да вмъкваме нови животни аборигени в популацията, ще продължим да копаем на едно място от гледна точка селекция. Не породните глави и тела излизат, но акцента не е върху тях, надявам се 
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #722 on: May 30, 2018, 05:19:58 AM » |
|
Ами животното си има производител и щом нещо те притеснява в неговата породност, следва да насочиш питането си първо към него. Така е коректно и обективно. Второ, понеже не го споменаваш за първи път, мисля че беше обяснявал как това е животно, развъдено под контрола на МАКК. Така, че втората дестинация на питанията ти следва да е контролния орган, който съблюдава изрядността на развъдния процес. И който щом се увери, че всичко е извършено по правилата и не констатира нарушения или отклонения (включително при оглед на място), издава родословие. С което гарантира породността на дадено животно. Това е и единствения орган, който може да ти даде отговор по релацията породност-документация, тъй като единствено той следи за първото на база на второто. Това задължение му е вменено от ПСР на асоциацията и той следва стриктно да го спазва. Като същевременно е оправомощен и да откаже издаване на родословие при констатиране на отклонения от породния тип. Така, че на мене да ми ги показваш, файда няма, аз родословия не издавам. По тези въпроси има разписана цяла процедура от действия и противодействия, както и съответните отговорници за случване на тези неща. Не виждам как някой друг може да ти отговори нещо.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #723 on: May 30, 2018, 05:28:02 AM » |
|
Трайко, тя породата много отдавна си я има и е просъществувала от векове, без намеса на кинологията в естествената си среда и със селекционен подбор от природата. Идеята е да се запази, а не да се създава нова. И не би трябвало от проверени родители да излизат "нетипични", което е меко казано. Това си прилича на нова порода  Дали ще ти е приятно от твоите кучета с родословия да вземат да се пръкват такива  Това поражда следващия въпрос за родословието на кучето. Къде да търсим заложената мина 
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #724 on: May 30, 2018, 05:33:47 AM » |
|
Ами животното си има производител и щом нещо те притеснява в неговата породност, следва да насочиш питането си първо към него. Така е коректно и обективно. Второ, понеже не го споменаваш за първи път, мисля че беше обяснявал как това е животно, развъдено под контрола на МАКК. Така, че втората дестинация на питанията ти следва да е контролния орган, който съблюдава изрядността на развъдния процес. И който щом се увери, че всичко е извършено по правилата и не констатира нарушения или отклонения (включително при оглед на място), издава родословие. С което гарантира породността на дадено животно. Това е и единствения орган, който може да ти даде отговор по релацията породност-документация, тъй като единствено той следи за първото на база на второто. Това задължение му е вменено от ПСР на асоциацията и той следва стриктно да го спазва. Като същевременно е оправомощен и да откаже издаване на родословие при констатиране на отклонения от породния тип. Така, че на мене да ми ги показваш, файда няма, аз родословия не издавам. По тези въпроси има разписана цяла процедура от действия и противодействия, както и съответните отговорници за случване на тези неща. Не виждам как някой друг може да ти отговори нещо.
Рекс, спокойно. Няма и нужда да получавам отговори хората имат очи и всеки ще си направи извод сам за себе си;)
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #725 on: May 30, 2018, 06:35:49 AM » |
|
Аз съм спокоен, не се притеснявай. Ама нека си довършим разговора. Защото преди ти се опита да ми пробуташ тезата, че в случай с нетипично изглеждащо куче, трябва да се търси отговорност на производителя на родителите му. Но в действителност на производителя на родителите ще търсиш отговорност за родителите. Респективно за тяхното породно излъчване, произход и наличие на родословие. А не за това, което е планирано, осъществено и реализирано с тях извън неговия двор и извън неговия контрол. Това, че аз съм дал куче някъде, не означава че нося отговорност как се работи с него! Аз нося отговорност за това, което се ражда в моя двор и носи заставката на моя развъдник – дотам. Прост пример. Хипотетично съм дал на някого чифт кучета, а в последствие женското е покрито по невнимание на стопанина от съседския пудел, пък за баща е записано купеното от мен мъжко куче – аз какво общо имам с това? Мене ще ме търсиш, когато под акта за съответната връзка стои моя подпис. Няма ли го – търсиш тоя, дето се е подписал. А ако пък изобщо няма подписан такъв акт – търсиш тоя дето е издал родословието без задължително изискуемата документация. Това е положението. Така пише и в Правилника.
Сега предполагам вече става ясно колко е важно документирането на развъдния процес. И до какво може да доведе опорочаването му, като се прескачат етапи от него или въобще целия процес не се изпълнява. Защото при една издънка веднага по веригата може да се намери пропуснатото звено. И ако примерно няма протокол за оглед на кучилото, това означава че никой не е ходил да го огледа. А ако е бил да отиде, е имало вероятност да му направи впечатление (не)типичността на част от него. И най-малкото е можел да постави това кучило под наблюдение. Вместо да го впише на юнашко доверие. Примерно.
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #726 on: May 30, 2018, 06:57:58 AM » |
|
Ааа така ли било. Като си купиш кучета продадени ти за елитни, а от поколението от тях излезе "нетипично" сам си виновен  Така е. Блажени са вярващите!
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #727 on: May 30, 2018, 07:03:42 AM » |
|
Общо взето нещата стоят по следния начин. Купуваш си кутрета от елитен развъдник със супер родословия. Идва време да правиш връзка. За целта си цъкаш в база данни- Планиране на връзки.Всичко изглежда супер обещаващо и се правиш връзката.  Ражда се поколение. Не знам как се издават родословия и не ме интересува. Предполагам, че това става още в ранна възраст на родените екземпляри, при което не може да се дава оценка на животинчето. И така до като стане голямо и лъснат проблемите  Започват въпросите. Нали всичко е идеално в родословието! Елитни родители та стигнеш до прародители от времето на Хан Аспарух. Не би трябвало да има такъв резултат. Изникват още и още въпроси 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #728 on: May 30, 2018, 07:08:32 AM » |
|
Казах ти към кого следва да си зададеш въпросите. Ти хем нямаш нужда от отговори, хем - въпросите, въпросите. Нещо нонсенс е твоята работа. А защо процеса по издаването на родословия така удобно не те интересува? 
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #729 on: May 30, 2018, 07:22:08 AM » |
|
Казах ти към кого следва да си зададеш въпросите. Ти хем нямаш нужда от отговори, хем - въпросите, въпросите. Нещо нонсенс е твоята работа. А защо процеса по издаването на родословия така удобно не те интересува?  Никой не искам да ми отговаря. Достатъчно ми е видяното за да си направя извода  И за какво да ме интересува елитното родословие, след като излизат "нетипични", меко казано 
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #730 on: May 30, 2018, 08:00:03 AM » |
|
Само като погледнеш справката от планираната връзка и видиш във втори и трети пояс какви гаранти, чудни и перли има в короната. Как да не си помислиш, че резултата ще бъде повече от обещаващ.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #731 on: May 30, 2018, 08:31:59 AM » |
|
Ами елитното родословие ще те интересува, защото именно то е гаранция, че такива работи не могат да се случат. Гаранция от издателя му, както неколкократно стана въпрос, колкото и да се правиш, че не го виждаш. А в случай, че излезе нещо подобно – описах ти какъв е механизма за проследяемост. От къде трябва да се тръгне и докъде да се стигне. Изключително странно е, че в случая не те интересува и не търсиш мнението на хората, които имат най-голям досег със случая – именно тези, които бяха споменати като участници в процеса на случване на нещата. Изключително странно, даже особено едностранчиво бих казал. 
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #732 on: May 30, 2018, 09:40:55 AM » |
|
А какво правим с необхванатите в организациите кучета. От линии за които някои не са и чували. Или другият вариант- някога от някъде си са взети основоположници на официални линии. Но на място остават братя сестри бащи майки. И като нямат родословие с какво тези кучета наричани от вас презрително аборигени в кавички са по лоши от тези с родословието. С нищо бих казал даже са по истински. Но най често не са като цвят и едрина в калъпа на стандартите. За едни вождове са дребни за други едри . За някои им е къс косъма като все едно развъждат кучетата за вълна. И най големия ужас за съвременните любители кучетата не са бяли на черни петна и даже има и тигрови и с тъмна маска. А в същото време изглеждат в пъти по автентично от родословните. Но както е модерно да се казва -тапията е важна.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #733 on: May 30, 2018, 10:28:22 AM » |
|
Брат му, що се тревожиш? Контролираната от кинологията популация все още е силно зависима от "селекциония подбор от природата", както ти го наричаш. И за добро и за лошо. Ако развъждаш, ще се увериш, че при тази порода всички се радват на брак около 10%, а обикновено е между 10 и 30%, което означава, че все още въпросната "природна", горска безконтролна селекция напомня за себе си, в случая за лошо. По-горе споменаваш за кучета с документи, но не типични и кучета без документи днешен абориген, но много типични... Ами първото е функция от второто, сещаш ли се как върви верижната реакция... Много кучета като твоите "днешни аборигени" се приеха на юнашко доверие с фиктивни потомствени проверки, по причини, че това просто губи време и става много бавно. Измислят се някакви прародители, които всички знаят и айде.. А иначе, на гледане са страшно типични. Ако ти доведа на изложба такова родено от майка тотален безпороден мелез и баща с доказан произход, ще ти омекнат коленете. Не в петицата, в тройката ще влезе. И какво от това, ще вземеш парите на някой абдал, който мисли, че всичко що хвърчи се яде и айде вътре с двата крака.... Ами след намесата на кинологията, която всички яко плюят, между другото без да разбират за какво става дума, има правила за работа , не типичното се спира от разплод, без значение колко тома документи има, а с куче без произход и документи просто не се работи или в много краен случай след специална процедура и програма под зорко наблюдение и контрол от подготвените за това специалисти. Доколкото можеш да се сетиш трае около 4-5 години, за да се убедиш окончателно, че няма да има пробив. 2018 г. не подценявай документацията, който си я е водил прецизно и си е спазвал правилата си спи спокойно, който е правил шменти капели , се върти в кревата и ебава другарчето....
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #734 on: May 30, 2018, 10:49:33 AM » |
|
Ооо не така Симбене. Това с брака иди го разправяй на децата. Това не е брак. Това си е друга порода, но знам ли може пък така да започнат да изглеждат след години с контролирана кинология, което ще много жалко. Ако е вследствие на безконтролна селекция нещата стават още по лоши  Ще е бил някой европейски шарчо- модерен  Пс: Симбен един пример. Не знам дали знаеш за чистопородната немска овчарка с която се работи много стриктно по стандарт и световни кинолози, та са я докарали до там, че хората се мъчат да научат кучето да хапе по 4 месеца на ръкав  Това ли е бъдещето 
|
|
|
|
|
|
|
|