Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 03, 2025, 22:43:45 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 515130 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #60 on: March 10, 2010, 12:18:34 PM »

За момента не мога да кажа кой тип се предпочита повече пред другия. Сега това е въпрос на виждане на развъждача. Все пак на мен ми се струва че преобладава междинния вариант, а пък все по рядко може да се види екземпляр с муцуна като на Шаро пепеленовия.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #61 on: March 10, 2010, 12:25:13 PM »

Според мен и двата са хубави и трябва да се запазят.На мен са ми харесвали много както кучета с по-нежни муцуни така и с по-груби,абе въобще както за цвета,така и за муцуните(пък май и за всичко останало)съм за разнообразието-да има всякакви cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #62 on: September 24, 2010, 11:33:10 AM »

прехвърлям тук поста на Огнян за да продължим дискусия по същество.
Това е добре и не е тайна за никой, но какво става с Каракачанското куче, нещо усилено върви към пета глуха.   confused 
Номера с поддържащата селекция някак си постепенно извехтява и се изчерпва.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #63 on: September 24, 2010, 11:42:59 AM »

Оги, моля обоснови си тезите като дадеш пояснения:
- Какъв е номерът с поддържащата селекция, който извехтявал и се изчерпвал?
- Какви са доводите ти, че (цитат)"нещо каракачанското куче усилено върви към "пета глуха"

поздрави smile

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #64 on: September 24, 2010, 14:51:58 PM »

Един момент, моля!   smile

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #65 on: September 27, 2010, 10:08:56 AM »

" Какви са доводите ти, че (цитат)"нещо каракачанското куче усилено върви към "пета глуха"

Имам предвид официални публични мероприятия от национален характер където да се отчита присъствието на Каракачанското куче като българска порода овчарско куче. Че това куче не е мит и легенда от българския фолклор, а реалност по, която организирано и целенасочено се работи не от вчера.
Основателно много хора поддържници на КК започват да си задават подобни въпроси, имайки предвид, че откакто беше регистрирано преди няколко месеца БОК като българска порода, за КК почти престана да се говори на официални форуми.
Упорито в публичното пространство се налага версията, че всъщност порода каракачанско куче в момента няма и никога не е имало, а министрите от ДПС били подведани и вместо като Българско овчарско го регистрирали като Каракачанско куче, но сега при управлението на ГЕРБ грешката е оправена.
В Сливен на Националното животновъдно иложение проведено месец май присъстваха около 40-50 кучета от МАКК при това доста ярки и типични представители, като около осемдесет процента от тях бяха чисто работни кучета. Казвам присъстваха защото никой никъде не ги обяви, там се говореше и обявяваше като овчарско едно друго куче.

В навечерието сме на едно друго събитие за тази година, на което КК трябва да вземе сериозно участие като автохтонна българска порода.

"Европейския ден на агробиоразнообразието (EAD 2010).
2010 - Година на биоразнообразието на ООН
65 годишният юбилей на Аграрен университет -Пловдив"..............
........................

"с две основни прояви:
Изложба Представяне на основни линии и фамилии от развъдната дейност в МАКК, съвместно с изложба на редки местни (автохтонни) породи животни."

"Има доклади и касаещи Каракачанското куче, така че се надявам на проявен интерес от феновете на тази порода.".................

.....но ще се случи ли всичко това така както е замислено или отново ще бъдем свидатали на..........
За това става въпрос когато си говорим - не върви ли КК към пета глуха? И дали няма да дойде време КК да мине в нелегалност.   biggrin

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #66 on: September 27, 2010, 18:50:14 PM »

Оги, за политикогеографските нрави не ми се коментира щото вече ми писна!
Мислиш ли че всеки от нас не се е убедил в това което си сигурен и ти, и че всеки от нас не знае отговора на въпроса за момента? Аз съм сигурен, че и ти го знаеш, но какво - да се предадем ли??? Каракачанското куче е преживяло столетия и несгоди - ще преживее и още 5 години мандат! Важното е ние да го разбираме това!
Що се отнася до деня на биоразнообразието - да всичко това ще се състои, ако го направим всички ние! Доклади са заявени и вече са подготвят! Така че   cheers
dandi
Hero Member

« Reply #67 on: September 27, 2010, 19:43:10 PM »

Хайде дайте да го направиТЕ smile
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #68 on: September 27, 2010, 19:49:53 PM »

Дано се получи така както се замисля  cheers 

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Don Bari
Full Member

« Reply #69 on: September 27, 2010, 20:33:30 PM »

cheers cheers cheers
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #70 on: September 27, 2010, 21:43:29 PM »

Мислиш ли че всеки от нас не се е убедил в това което си сигурен и ти, и че всеки от нас не знае отговора на въпроса за момента? Аз съм сигурен, че и ти го знаеш, но какво - да се предадем ли??? Каракачанското куче е преживяло столетия и несгоди - ще преживее и още 5 години мандат! Важното е ние да го разбираме това!
Що се отнася до деня на биоразнообразието - да всичко това ще се състои, ако го направим всички ние! Доклади са заявени и вече са подготвят! Така че   cheers

Насе, въпросните политикогеографски нрави както ги наричаш, нито са от вчера, нито са за 5 години. Чисто и просто при наличието на подобни обстоятелства, малко по-голяма активност, находчивост и твърдост от страна на ръководството биха били само от полза.
Сам казваш столетия несгоди и какво ли още не е преживяло Каракачанското куче за да заслужи авторитет и уважение, които доказва и до ден днешен.
Сега на негова територия се опитва да се настани просто ей така прилазвайки метър по метър един мелез. Ами какво става с прословутата активно-отбранителна реакция - качество номер едно при каракачанеца. 
За КК   cheers

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #71 on: September 28, 2010, 04:56:09 AM »

Да, но да си признаем политикогоеграфския фактор не е бил по неблагоприятен за Каракачанското куче! А колкото до твърдостта и всички онези положителни качества, които посочи аз ще ги облека в една поговорка - чисто българска но като че ли вече загубила съдържание - "сговорна дружина - планина повдига"! Не я забравяй тази поговорка, иначе всичко е загубено! Помисли над това!!!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #72 on: September 28, 2010, 18:08:36 PM »

Принципно си до болка прав.

за КК  cheers
« Last Edit: October 05, 2010, 19:47:52 PM by runka » Logged

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #73 on: October 06, 2010, 14:24:16 PM »

"Оги, моля обоснови си тезите като дадеш пояснения:
- Какъв е номерът с поддържащата селекция, който извехтявал и се изчерпвал?"

-Изхождайки от правилника за селекция и развъждане/ПСР/ съобразен с рамковите изисквания на FCI и задължителен за членовете  на МАКК, ми се ще да внесем по-голяма яснота относно развитието на планомерната селекция и развъждане на КК.
В МОКК прилагайки метода на поддържаща селекция според колегите се съхранява кучето и като че ли с това се изчерпва всичко.
Докато в МАКК правилника за селекция и развъждане служи не само за съхраняване на кучето, а и за развитие на породата. Именно за това развитие на породата става въпрос.
Факт е фенотипнто разнообразие, което може да бъде отчетено само като богатство и ресурс.
Въпросът е може ли това многообразие на този етап, след близо 20 годишно размножаване и селекция(подбор на най-доброто)  да бъде отнесено към една порода по стандартите на FСI.
Какво е моментното състояние на поголовието каракачански кучета контролирано от МАКК.
Имам предвид:
Можем ли да говорим към този момент при наличния ресурс от произведени кучета за вече формирани независими семейства, в които да присъстват минимум по 2 мъжки кучета и 6 женски при, които кръвното родство между родословните линии е допустимо само между кучета, които ги разделят минимум 3 поколения (прародители). В смисъл 2 мъжки и 6 женски, които НЕ произхождат от едни и същи родители. И ако има общи предци, то те не са с еднакви родословия - на пръв поглед звучи малко сложно, но от втори прочит се разбира.   Wink
Много по-ясно би станало ако се приведът примери с конкретни кучета и схемата за тяхното подреждане в определено семейство според рамковите изисквания на FCI, с които е съобразен ПСР на МАКК.
Казвам всичко това защото ми прави впечатление(може и да не съм прав),че малко хора си дават сметка колко сложен изключително отговорен и изискващ дисциплина и познания е този процес.
Струва ми се, че по-големия процент от развъдчиците(притежатели на поне едно женско куче) работят по правилото на генеалогичната линия: включваща всички потомци на определен мъжки разплодник, без да се търсят у тях други изисквания, освен кръвното родство с разплодника.
Или по-често срещаната имбредна линия: прилагане на близко родствено развъждане по мъжкия разплодник, основоположник на дадената линия (изключвам кръвосмешението и тясното родство: I-II, II-II, II-I, I-III, II-III, III-III пояс), което изисква специално разрешение.
Много често дори се наблюдава и развъждане заради самото развъждане  без аргоментирано и целенасочено предварително планиране. Планиране с цел формирането на въпросните независими семейства или тяхното поддържане.
И пак казвам с конкретни примери би били много по-ясно какво трябва да се прави, какво не трябва да се прави и всъщност какаво се прави в момента. Кое е напразно хабене на "патрони" и енергия и кое е смислено в името на породата и нейното развитие.
Мисля, че след около 20 годишен труд по съхраняване и опазване на каракачанското куче можем да коментираме подобни въпроси касаещи по-нататашното развитие и перспективи на породата.

Поздрави !
За КК   cheers

« Last Edit: October 06, 2010, 14:29:26 PM by runka » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #74 on: October 10, 2010, 21:32:38 PM »

Насе, въпросните политикогеографски нрави както ги наричаш, нито са от вчера, нито са за 5 години. Чисто и просто при наличието на подобни обстоятелства, малко по-голяма активност, находчивост и твърдост от страна на ръководството биха били само от полза.
Сам казваш столетия несгоди и какво ли още не е преживяло Каракачанското куче за да заслужи авторитет и уважение, които доказва и до ден днешен.
Сега на негова територия се опитва да се настани просто ей така прилазвайки метър по метър един мелез. Ами какво става с прословутата активно-отбранителна реакция - качество номер едно при каракачанеца. 
За КК   cheers

Оги, смяташ ли че просто хей така отгоре е паднала възможността да се представи МАКК в Сливен? Уверявам те че властимащите в момента не го желаеха и се наложи УС да прилага активност, находчивост и да отстоява твърда позиция за да можем официално да покажем селекцията в МАКК на това изложение. Смяташ ли че възможността зрителите да видят и сравнят двата алтернативни потока на селекция в момента(КК и БОК) не е притеснила "авраамБОКовци" и поддържащото ги лоби? Хората на изложението видяха с очите си къде кучетата са запазили тип и работни качества и къде са се превърнали в "нов турбофолк".
Та активно отбранителната реакция я има. И това отстояване на позиции наистина не е от вчера. БОК е подкрепяно  и побутвано от партиите във властта в последните десетина години. То не бяха царистите, депесарите... сега са гербовете. Та от зачеването си под шапката на НКБОК, БОК е на политически инжекции.
Както и сам виждаш каракачанското куче го има и привлича все повече интелигентни и честни хора въпреки лъжливите агитации на противиците му. Това означава че тези хора не идват в МАКК заради обещания за ръкостискане от актуален политик или заради нереални обещания за стотици евро субсидии. Хората идват защото наистина харесват Каракачанското куче.
И за финал. Докато хората отговорно и с респект към традициите развъждат и използват породата, нея ще я има. Това е простата истина. Така че в ръцете на всеки от нас е съдбата на Каракачанското куче.  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 61
  Print  

Jump to: