Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 10, 2025, 03:17:34 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437413 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #210 on: June 14, 2010, 18:24:53 PM »

Бориш се ,но постоянно те обезкуражават.Обаче кучетата са доказали ,че не са някакви чичковци с костюмчета и някакви си бракониери да им решават съдбата с ей такива измислени и угоднически някому писаници.Те за да ни спасяват стоката се борят,ние сме дллъжни да се борим за тях.А и за тая стока дето я гледаш едно с мерак,друго 365 дни денонощно,за да изкараш за нея и за теб ако остане.И накрая заради кефа на някой си губиш 10 животни за една вечер. no no no
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #211 on: June 14, 2010, 18:30:23 PM »

До някаква степен знам за какво говориш и че наистина е много трудно..........

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #212 on: June 14, 2010, 22:34:48 PM »

Относно таксите ..Мисля че трябва УС на МАКК да каже нещо по въпроса.Аз лично съм чувал и мисля от Венелин Динчев че каракачанското куче и ловните  са освободени от такива такси.Не стига ,че вече и субсидиите не се вземат от кучетата на МАКК ами и такси сега.Остана като награда и допълнително вредни да се вземат за кучетата че като пърдят и огън хвърчи..
 Ех Дънда така както е тръгнало няма друг избор освен да става градско кучето..и то по едно максимално две.
 Ей хора от УС вземайте се в ръце.... notworthy

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #213 on: June 15, 2010, 05:35:17 AM »

Овчарските работни кучета не са освободени, за жалост. Освободени са кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст,  кастрирани кучета и ловни кучета( като за тях стопанина предоставя ловен билет, разбира се. Трябва кучето да е работно, а не просто ловна порода) На регистрация подлежат всички обаче, от това няма как да се избяга. А е и редно, трябва да се носи отговорност за животните, а не при евентуален инцидент да се окаже, че кучетата нямат стопанин по документи и отговорност няма кой да поеме. Това е идеята.

П.П. Справка за това как и къде се регистрират кучетата- Закон за ветеринарномедицинската дейност.

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
dandi
Hero Member

« Reply #214 on: June 15, 2010, 05:36:34 AM »

Таксите си ги опредерила общината в Чепеларе.Било е 5 лв на куче,сега е 20 лв.Попълваш декларации  с данни за собственика и кучето и плащаш.Освободени са ловните,придружаващите слепи хора и кастрираните.Работещите охраняващи стада кучета не са.Доколкото знам субсидиите които са се вземали за КК са били 25 лв на куче.Но това е било само за националните паркове.
Да става градско ли,някъде може и да стане.Нашите една вечер като са в "градска отпуска" загубите са големи.Видно е.10 животни по 100 лв ги сложи са 1000 лв.Ако не са край стадото това със сигурност ще се повтори.Опитите на вълка да се добере  до стадото отново продължават,но кучетата са пуснати въпреки предписанията.Има и мечка,която миналата нощ е нападнала съседно стадо и се е нахранила.При нас също идва,миналата година разпра Перелик ,който дълго близа раните си,но не я пуснаха да ни напакости.Ако сте гледали снимките на убитите кози,не ви ли прави впечатление,че едното пръчле е изядено от мечка.Вълка не дере за разлика от мечката.Кото писах преди,че живеем в дивотията заобиколени от хищници и кучетата ни с почти в постоянна борба да ни запазят стоката едва ли някой ми е повярвал.Сигурно и сега не е за вярване.

УС на МАКК се е взел в ръце и прави нужното по въпроса notworthy
ТИТО
Hero Member

« Reply #215 on: June 15, 2010, 05:58:35 AM »

Аз малко не мога да разбера защо ловджийските са освободени а овчарските не.Както едните така и другите вършат работа.ДА не кажа че и без ловджийско може да се ловува но без овчарско в балкана не може да се пашува.Отделен въпрос че сигурно едно 80 % от ловджийските са баш бракониерски ама това е друга тема.
  Субсидиите доколкото знам трябва да са за генофон на КК.Отделно може да взема по други мерки-в случая за високопланинската паша в естествени условия.Но щом УС се е заел-може да се спи спокойно Wink.
 Аз ако ми стане това с козите ще искам кмета или другите там да ми ги платят-ако не нека да дойдат следващия път да искат от мен да ги спра кучетата.При Миро в Змейово имаше подобен случай но с една овца.На Миро думите му бяха...:"Добре де, пречели кучетата на тоя и оня и плашели-а сега кой ще ми плати овцата на мен а?"..-Кмета наведе глава и каза:..."Като е така пускай и това е...

rex
Hero Member

« Reply #216 on: June 15, 2010, 06:57:04 AM »

Бах мааму и простотията! Те такава простотия нема и неможе да има! За чии ще са намордници на кучета пазачи на стада!? Ще плашат гаргите ли? Да не говорим че в официалния текст думата "намордник" е сгрешена - майната му на това - простотията е убийствена!
Абе направо да издадат по едно предписание на вълците и мечките и те да си сложат спъвачки и намордници и през тъмната част на денонощието да се самовръзват по дърветата. А издаващият предписанията да им раздаде консумативи - синджири, каишки и намордници според породата и габаритите. И декларации да им раздадат - кога и как са се имунизирали и обезпаразитили. Предполагам те са освободени от такса поради моралните загуби, които търпят от намесата на чобанските кучета.
Данди, съжалявам за животните, много гадно баси. Чудя ви се как издържате на всичката тая простотия честно да ти кажа ...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vankata
Jr. Member
**

« Reply #217 on: June 15, 2010, 07:47:11 AM »

Нещо не схванах какво са направили кучетата да предизвикат тия простотии, ухапа ли са някого или са удавили некое гонче? Защо изведнъж тая истерия около тия кучета. Досега да не би да е нямало гъбари и ловци? Или е на личностна основа? При другите стада в района как е, и там ли същата процедура?
« Last Edit: June 15, 2010, 07:55:08 AM by vankata » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #218 on: June 15, 2010, 08:09:15 AM »

Кучетата нищо не са направили да момента.Нито някой са ухапали нито са удавили гонче.
Историите не са отсега,те са постоянни.Ех ако можеше даже и да не лаят тия кучета най добре ще е.
Ловци е имало,кото е имало ловен излет сме ги връзвали през деня,нали е редно лова да е през деня,а не в "тъмната част на деня".Като са се обаждали да ги вържем ,защото в района ще има лов нищо не ни е пречело и сме ги връзвали.
Но през ноща нали ви е ядно защо пречат на "ловците".Всъщност през ноща те единствено на тях могат да пречат.Аа и на дивеча ,кайто ни напада стоката.
Стадата в района са 4,предписанието е до всички,не е на личностна основа.
dandi
Hero Member

« Reply #219 on: June 15, 2010, 08:15:16 AM »

Данди, съжалявам за животните, много гадно баси. Чудя ви се как издържате на всичката тая простотия честно да ти кажа ...

Питаш ли ме мен,място не си намирам от оня ден.Тия животни до тогава са ти давали каквото могат,яли са хляб от ръката ти...
Как издържаме :no:все по трудно.Хорото го играем отдавн,как да го пуснем,как да се разделим с животните ,които са се превърнали в наше семейство.А и как да обречеш кучетата израснали на свобода край стадото на затворнически живот,на синджир някъде в някой двор или в клетка.
Като пуснеш стадото и са вързани ,без да могат да го следват,пощуряват и все едно плачат.
Ей затова си струва и трябва да издържим,пък и доста сме се калили май.
rex
Hero Member

« Reply #220 on: June 15, 2010, 09:44:34 AM »

Най-гадното е, че използват положението на обикновения човек - знаят, че няма накъде да мърдаш и  те притискат както си искат.
Жалко, че такива баровци отвсякъде ги подпират и си налагат кефа където им скимне. Голяма простотия - да стане на неговата дори и там, дето я отиде на лов два пъти тоз месец, я не. А пък на тебе че там ти е всекидневието - нито питат, нито се съобразяват.
Но то за какво ли не е така в България - навсякъде на почит са тарикатлъците за сметка на честния труд.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #221 on: June 23, 2010, 15:07:57 PM »

dandi,какво става,развитие по случая има ли ?Стигнахте ли до консенсус с общинари,авджий и други неразбиращи ?!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
dandi
Hero Member

« Reply #222 on: June 23, 2010, 16:57:15 PM »

Консенсус.......до някъде стигнахме.Но не е там въпроса.Кучетата няма да връзваме ,като има излет ще звънят,ще платят козите.
Обаче "благодарение" на случката.Ако не се беше стигнало до тази беля тормоза щеше да е цяло лято.
Навсякъде където има кучета пазачи на стада те пречат,на всички.Не че и стадата не пречат де.Едните лаят ,другите миришат и са "нечисти". Как пък всички отведнъж станаха граждани бре,как си забравиха корените.И не си ли виждат и нечистотиите край тях ,всичките останали четириноги преживни да събереш на едно място немогат да оакат толкова колкото двуногите.

Та не мисля да се премирявам.Нито аз,нито другите животновъди в района.Тук консенсус ,но как е с другите ни колеги? То не са спъвачки(ееее тъй е закона) то не тровене,то не гърмене..........Върви си кучето със стоката и си гледа работата,и хоп някоя скъпа джипка от нигде никаква,авжия някой си,я адвокат,я началник някакъв,я прокурор ,тръгнал да си разходи гончето да не забрави как да дири.Гончето курдисано на предната седалка на скъпото возило ,та чобанското ни го види ,ни го подушва ама авджията решава че е заплаха и вади пушката и го гърми.Случаи такива колкото искаш ,заминава ти на тебе приятеля и другаря и ти сиромаха чобанин иди се оплаквай на арменския поп.
Или пък трябва да се контролира популацията ,я на лисици,я на чакали.....и като кожите им не струват,не са както през зимата,кой е луд да ходи да ги дебне и надхитря.Хвърлят рибата с отрова -навсякъде.И кой го е грижа от там на сетне кой ще я намери и изяде.Кой го е грижа че и тревата поръсена с отрова,трови?Никой.Те тяхната да си свършат no
Ariman
Hero Member

« Reply #223 on: June 23, 2010, 17:45:51 PM »

Запознат съм с методите на авджилъка,не бой се,знам как стоят нещата,естествено че няма да се предавате и да мълчите.И все пак се радвам,че се е стигнало до някакво разбирателство и ще бъдете обезпечени за загубите!
« Last Edit: June 23, 2010, 18:05:34 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ТИТО
Hero Member

« Reply #224 on: June 24, 2010, 05:21:04 AM »

Консенсус или решение-няма такова нещо.Какво е решението за в момента"Мижай да те лажем"...За простащината почивен ден няма.
 Докато не се промени нещо сериозно от управниците но някои кадърни а не нещастници каквито са повечето в момента винаги ще има такива проблеми.От как се светува - на богатия не му е приятел бедния и богатия го дразни всичко.Особено пък в България дето думите уважение и респект отдавна са позабравени.
  Незнам но моето мнение е че скоро няма да се оправим...Всеки ден и аз се сблъсквам с такива проблеми.

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 35
  Print  

Jump to: