Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. May 09, 2025, 21:13:20 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 35
  Print  
Author Topic: Хищниците, стадото и КК  (Read 437188 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
Garu
Full Member

« Reply #405 on: August 20, 2012, 07:23:18 AM »

Групата вълци обучават на ловни техники подрастващите вълчета. Поради това колкото повече отработвания на техниката=повече жертви в стадото.

п.п. Онова стадо въобще кучета имало ли е? А овчари?

На дали случаите на масово избиване на овце са дело само на подрастващи вълци които отработват техника.Не знам до колко е добър примера за видеото със Шарпланинеца и двата вълка но там се вижда как деистват и каква е обстановката за да може да убият едно животно после друго и така поред.Овцете си стоят в кошарата по краи случващото се и гледат като си чакат реда.
http://www.youtube.com/watch?v=FBVMh9ezWNU
dandi
Hero Member

« Reply #406 on: August 20, 2012, 07:43:58 AM »

От моята практика:
Кагато вълка е един е много по лесно ходовете му да бъдат разгадани от кучетата и да няма успешна атака.Но ако са повече ,колкото и кучета да са и колкото и печени да са вълците ги надхитрят ,защото тактиката им е перфектна.Ако няма човек,който е в час и знае как да си контролира кучетата щетите ще са големи.Ще кажа и защо.При повече вълци винаги единия се спуска към стадото за примамка-той не лови,дори нерядко прекосява през стадото и кучетата естествено да го погнат.Останалите вълци(вълк) чакат наоколо за чист терен и едва когато кучетата са отдалечени нападат.Ако обаче стопанинат е там и знае как да накара кучетата да се върнат най често с викане или свиркане те ще го направят.Загубите няма да са толкова големи.
Според мен вълците проучват дадено стада преди да нападнат,следят как се охранява,къде пашува,къде нощува и т.н.Винаги преди да е имало нападение при нас ,кучета са надушвали дирите му наоколо и с лая си(писала съм че на вълк лаят им е различен) са подсказвали за наближаваща опасност.
Garu
Full Member

« Reply #407 on: August 20, 2012, 08:16:49 AM »

От моята практика:
Кагато вълка е един е много по лесно ходовете му да бъдат разгадани от кучетата и да няма успешна атака.Но ако са повече ,колкото и кучета да са и колкото и печени да са вълците ги надхитрят ,защото тактиката им е перфектна.Ако няма човек,който е в час и знае как да си контролира кучетата щетите ще са големи.Ще кажа и защо.При повече вълци винаги единия се спуска към стадото за примамка-той не лови,дори нерядко прекосява през стадото и кучетата естествено да го погнат.Останалите вълци(вълк) чакат наоколо за чист терен и едва когато кучетата са отдалечени нападат.Ако обаче стопанинат е там и знае как да накара кучетата да се върнат най често с викане или свиркане те ще го направят.Загубите няма да са толкова големи.
Според мен вълците проучват дадено стада преди да нападнат,следят как се охранява,къде пашува,къде нощува и т.н.Винаги преди да е имало нападение при нас ,кучета са надушвали дирите му наоколо и с лая си(писала съм че на вълк лаят им е различен) са подсказвали за наближаваща опасност.

От това излиза че е и добре да имаш и кучета които не гонят или ако гонят е за малко.Казвам го защото доколкото си спомням ти казваше че всички трябва да преследват вълците а не да пазят  торбата на овчаря.Е то е ясно че и да стои по краи стадото ако самото куче си не става ползата е никаква.Тая вълча тактика е ползвана успешно от много ловни народи в битките.Пример за това е Фетермановото клане от така.нар. индиански войни в Американската история
dandi
Hero Member

« Reply #408 on: August 20, 2012, 08:29:32 AM »

От тая практика излиза че собственика трябва да е много на "ти" с кучетата си,излиза че кучетата винаги подсказват,но и овчаря трябва понякога да им подскаже ,че са надхитрени ако знае как.
Процеса при работните кучета не е къс и лек ,както може би на много им се струва.При гонитба картината е следната:Завършените кучета гонят много,с часове понякога(ако разбира се овчаря не ги спре и ги върне край стадото).Младите неопитни и недобили куража на големите гонят до някъде и се връщат край стадото.(има и изключения,зависи колко честа е била срещата им с хищници преди това и в час ли са за какво става въпрос  и колко им стигнал куража).Съвсем малките кутрета не напускат стадото,лаят на метри от него,понякога тичат наоколо лаейки,дори често те гледат дали ще ги навикаш или ще ги стимулираш да лаят.
Завършено куче което не гони с останалите се отсранява!
Garu
Full Member

« Reply #409 on: August 22, 2012, 06:18:28 AM »

Явно това да са нежелани кучета дето не гонят е част от традицията при селекцията на КК нещо което не е от сега а практика от далечното минало.Поне така започвам да гледам на нещата.Един фермер от щтатите във форума на Чино Десос Ренч казваше че ако кучетата преследват Америцанските вълци и оставят стадото без защита (Канадските вълци разселени в Щатите)  които са понякога в много големи глутници и са доста по едри от Европеиските то и кучетата няма да оцелеят и стадото.По добре казваше тои да стоят в близос до стадото.
Интересно че Еждан в темата за Турските овчарски кучета казва че на Кангалите това единия да стои при стадото а другия да гони им е нещо характерно.Не знам може би по-различен традиционен подход към кучетата и нещо свързано със селекцията.
Преди доста години един човек ми каза че на КК това му е хубавото че стой покрай стадото а не хуква да гони.Не си спомням много добре но май имало някои дето ползвал Немски овчарки за охрана на овце и те били убити от вълци при такава гонидба.Та както и да е явно този които каза това за КК въобще не е бил в час за нещата.
Не знам как е по другите места извън Родопите дали и там КК дето не гонят до дупка се отстраняват.Явно то си зависи и от овчаря но го има и момента с традицията.Моя дядо правеше така и аз съм се учил от него...
milkojor
Sr. Member

« Reply #410 on: August 22, 2012, 07:39:59 AM »

аз знам че не трябва да гонят до дупка а до определено разстояние и да се връщат при стадото поне така са ми разказвали на мен но явно при различните овчари предпочитанието е различно !!!

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
dandi
Hero Member

« Reply #411 on: August 22, 2012, 10:38:21 AM »

Само куче дето гони (а другите не гонят) може да стане жертва на вълците!Група(глутница кучета) не стават.Ако едно гони ,другото стои при стадото,при повече вълци гонещото е обречено.Какво ще стане ако 1 куче пък тръгне след мечката?За какво ти е тогава сплотена работеща като отбор глутница.А за какво е овчаря(собственика) ,ако не може да си контролира кучетата,да прецени ситуацията като висшемислещ и при нужда да върне кучетата край стадото!Не рядко,особено като са с малки,които учат вълците и мечките подмамват кучетата,но не  се отдалечават,а се въртят в близост до стадото и какво ако не ги гонят до дупка."Тренирани" кучета,които си връщал при нужда и в зависимост от водача(тартора) дори оставени сами по хлопките на овцете при сплашване могат да се ориентират за ситуацията и без да ги викаш да се върнат при стадото.Невероятно но факт!
КК не се отдалечава от стадото при двукрак "хищник",явно не вижда в негово лице това което е четирикракия и преценя да не го гони по същия начин.
Не приемайте до дупка ,кучето да гони и да се върне след дни!!!
Garu
Full Member

« Reply #412 on: August 23, 2012, 18:44:26 PM »

Значи излиза че ако няма овчар със стадото и ако е глутница вълци в повечето случай все пак успяват да се доберат до овцете.Един вълк е примамка и като стадото остане без кучета останалите си провеждат лова на овца без проблеми.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #413 on: August 24, 2012, 06:54:28 AM »

Не е задължително. Има кучета и кучета. Опитна, изпечена и отлично сработена група ще си свърши работата ефективно дори и без човек. Но в повечето случаи присъствието на човека помага в голяма степен.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member

« Reply #414 on: August 24, 2012, 14:50:28 PM »

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=952370
dandi
Hero Member

« Reply #415 on: August 24, 2012, 18:04:19 PM »

Мечката е "попарила"същия приятел с 3-те коча преди време.Била е с 2 малки.
ТИТО
Hero Member

« Reply #416 on: September 11, 2012, 14:54:03 PM »

Значи излиза че ако няма овчар със стадото и ако е глутница вълци в повечето случай все пак успяват да се доберат до овцете.Един вълк е примамка и като стадото остане без кучета останалите си провеждат лова на овца без проблеми.

То е малко странна работа..В мечи и ли вълчи район стадо без овчар .Аз не съм чувал за такова или пък може и да има но не е нормално...
Един голям овчар един път каза:..."Абе хубави каракачански кучета се водят от хубав овчар за да работят"...
Ще се опитам да обесня..Кучетата са най-вече за да помагат на овчаря. Те не могат да пасат стадото сами..Може но за кратко време и в зависимост от района ..Сами кучета в мечи или вълчи район не могат да се оправят реално казано.. Имало е и отделни случаи кучета да правят героизми но както във  всяко нещо си има изключения..

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
milkojor
Sr. Member

« Reply #417 on: September 29, 2012, 09:18:09 AM »

http://novanews.bg/news/view/2012/09/12/35817/мечки-масово-нападат-животни-в-смолянско/

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
Светла
Sr. Member

« Reply #418 on: October 12, 2012, 14:33:54 PM »

Моля да бъда извинена, ако някъде е засегнат въпросът ми.
       Как реагират кучетата, охранявайки стадото си, ако усетят други непознати КК наблизо? Считат ли ги за хищници, врагове, готови да нападнат поверените им животни или разбират, че това са кучета, същата порода, които са безопасни за стадото им?
       Въпросът ми е породен от следния случай. Разхождахме моите две кучета на повод в полето. Но на доста голямо разстояние видяхме стадо с четири пазачи, които се втурнаха към нас, независимо, че овчарят се опита да ги върне. Не посмях да видя какво ще последва и набързо се отдалечихме. Все пак силите бяха 4:2.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #419 on: October 12, 2012, 14:51:29 PM »

в такива случаи би последвал двубой ,едвали някое охраняващо стадо куче би позволило без проблемно да се разхожда друго непознато куче в периметъра му ,а друбоите свършват по два начина ,няма какво да ги коментираме ,нека ме поправят ако греша .
Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 35
  Print  

Jump to: